"Van de pot gerukt"

3 min.

Belangenbehartiging

Supermarkten in Sint-Jans-Molenbeek moeten dit jaar een belasting van 5.600 euro per zelfscankassa ophoesten. Buurtsuper.be noemt de invoering van de taks compleet van de pot gerukt en vraagt aan het gemeentebestuur om de beslissing te herzien of minstens een uitzondering te maken voor zelfstandige supermarkten.  

De gemeenteraad van de Brusselse gemeente heeft het licht op groen gezet voor een nieuwe belasting voor supermarkten die zelfscankassa's installeren. Volgens burgemeester Catherine Moureaux (PS) heeft de invoering van die kassa's belangrijke gevolgen omdat de klant taken uitvoert die vroeger voor het personeel waren weggelegd."Bovendien valt niet te ontkennen dat deze regelingen, die uitsluitend door supermarkten worden opgezet, gevolgen hebben voor de sociale samenhang in wijken waar veel ouderen wonen, omdat er geen contact is tussen klanten en werknemers”, luidt de rechtvaardiging van de bewuste taks.
 
“We hebben recent onderzoek uitgevoerd naar de impact van de automatisering op jobs en competenties van winkelbedienden. Hieruit blijkt dat het een misvatting is dat jobs zouden verdwijnen. Het takenpakket van bijvoorbeeld een kassierster zal er bij de invoering van selfscanning anders gaan uitzien, maar de job op zich zal niet verdwijnen”, aldus Luc Ardies van Buurtsuper.be.

“We merken bij onze leden die het systeem invoeren, dat de klassieke kassa’s blijven bestaan. Net om oudere klanten of klanten die graag een praatje maken met de kassierster nog te kunnen bedienen. Bovendien wordt er altijd één of meerdere kassiersters ingezet bij de selfscanning zone om daar klanten te helpen en toch nog enige controle uit te voeren.”

Het takenpakket van een kassierster zal er anders gaan uitzien, maar de job op zich zal niet verdwijnen.

Luc Ardies, Buurtsuper.be

De studie wijst bovendien uit dat vooral zelfstandige supermarkten de automatisering moeten aangrijpen om de betrokken winkelbedienden meer in de winkel zelf in te zetten om klanten daar een grotere service aan te bieden. Dit geeft de kans aan fysieke winkels om hun specifieke troeven - persoonlijk contact en service - sterker uit te spelen tegenover online shopping of prijsgerichte discountformules.
 
Tot slot wijst Buurtsuper.be op het feit dat de invoering van zo’n belasting een veel grotere impact zal hebben op jobverlies dan de invoering van selfscanning. Luc Ardies: “Onze recente rendabiliteitsanalyse wees uit dat 60 tot 70 % van de zelfstandige supermarken in 2022 verlies zal lijden omwille van de stijgende energiekosten. De invoering van zo’n taks kan de druppel zijn die de emmer doet overlopen met als gevolg dat de zaak moet sluiten.”

Buurtsuper.be vraagt aan het gemeentebestuur daarom om de beslissing te herzien of minstens een uitzondering te maken voor zelfstandige supermarkten.  

Veel reactie op taks op zelfscankassa

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Buurtsuper.be wil Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen in detailhandel

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy