Traditionele streekproducten

3 min.

SuperMAG
Trots op die van ons
Productnieuws

Sinds 2004 erkent VLAM elk jaar een 15-tal ‘Vlaamse traditionele streekproducten’. Buitengewone vleeswaren, lokale bieren, traditioneel geteelde groenten, nostalgische snoepjes en fruitige verrassingen. Ze zijn het beste dat de vakmensen uit de regio te bieden hebben én een aanwinst voor jouw buurtsuper.

“Traditionele streekproducten moeten minstens 25 jaar bestaan of volgens een - bewezen - oud recept worden gemaakt”, vertelt Jo Van Caenegem, projectverantwoordelijke Streekproducten bij VLAM. “Bovendien moet het product ter plaatse gemaakt worden, een zekere faam genieten in de streek en met streekeigen ingrediënten bereid worden.” 

“We zetten deze producten in de kijker zodat ze zeker niet vergeten worden. Vaak beseft de lokale bevolking of de producent zelf niet dat ze een  traditioneel streekproduct in huis hebben. En dat is een gemiste kans.”  

Er is een groep échte fans die kilometers ver rijden om traditionele streekproducten te kopen. Dus waarom zou je er niet mee uitpakken?

Er is een groep échte fans die kilometers ver rijden om traditionele streekproducten te kopen. Dus waarom zou je er niet mee uitpakken?

Maar ook voor de lokale buurtsuper schept dit kansen. Die kan zich profileren met een bijzonder aanbod uit zijn regio. En inspelen op de fierheid van zijn klanten voor hun streek.

“Erkende streekproducten vind je trouwens ook tussen de dagdagelijkse levensmiddelen. Zo is lokaal water momenteel heel erg in trek”, tipt Jo ons. “In het Antwerpse is dat bijvoorbeeld Ordal en in Oost-Vlaanderen Christiana Bronnen of Ginstberg.”

Al 225 producten mogen het ‘Vlaams traditioneel streekproduct’-label dragen. Via nationale mediacampagnes brengt VLAM die regelmatig onder de aandacht. “Marktonderzoek wijst trouwens uit dat iedereen interesse heeft in streekproducten. Er is zelfs een groep échte fans die kilometers ver rijden om traditionele streekproducten te ontdekken en proeven. Dus waarom zou je er als buurtsuper niet mee uitpakken?”    

Wil jij ook een traditioneel streekproduct in je zaak?

Wil jij ook een traditioneel streekproduct in je zaak?

Check www.streekproduct.be of neem contact op via streekproduct@vlam.be voor vragen of tips rond de promotie van traditionele streekproducten in jouw zaak.

Naar streekproduct.be
Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend
Acht Vlaamse traditionele streekproducten erkend

Gerelateerde artikels

Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
De impact van winkelverlichting
Van winkel naar beleving

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy