Vorig jaar kwamen er in ons land zestig nieuwe artisanale bierbrouwerijen bij. Dat blijkt uit cijfers van Zythos, de federatie van bierproefverenigingen.
De sterke toename brengt het aantal bierbrouwerijen in ons land op 378, bijna een verdubbeling in amper vijf jaar tijd. Concreet gaat het om nieuwe bedrijven met een eigen brouwinstallatie, die alle vergunningen hebben, accijnzen betalen en gecontroleerd worden door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Had het coronavirus niet toegeslagen, dan was de stijging nog spectaculairder.
Vorig jaar hebben echter ook 21 ambachtelijke brouwers in België hun activiteiten stopgezet. Dat is ruim vijf keer meer dan in normale jaren. “Veel nieuwe brouwerijen zijn zogeheten ‘brew pubs’. Dat zijn brouwerijen die hun bier ter plaatse brouwen en het rechtstreeks van de biertanks naar de tap laten lopen. Ze bottelen hun bier dus niet, ze verkopen het in een proeflokaal dat dienstdoet als café. Als dat dan dicht moet door corona, wordt het moeilijk om te overleven”, geeft Mark van Pee van Zythos mee als verklaring van de piek in de faillissementen.
De aanhoudende brouwkoorts is opmerkelijk. Uit cijfers van bierreus AB InBev blijkt dat de totale bierconsumptie in West-Europa al jaren daalt. “Dat komt vooral omdat we minder pils drinken”, nuanceert Freddy Van Daele, de voorzitter van Zythos. “De consumptie van streekbier stijgt al jaren. Vooral thuis grijpen mensen vaak naar zwaardere bieren.”
Bron: De Standaard