Boodschappen dezelfde dag en persoonlijk bezorgd door de buren

3 min.

SuperMAG
Verhalen

Niet elke klant begeeft zich even gemakkelijk naar de supermarkt. Maar wat als je de boodschappen gewoon meegeeft met iemand die toch al de juiste richting uit gaat? Dat is het concept achter Shopopop, een hit in Frankrijk. En goed nieuws: Shopopop breekt nu ook door in de Benelux. Duurzaam en persoonlijk thuisbezorgen krijgt dus ook hier een nieuwe definitie.

Antoine Cheul woonde drie jaar in het Indiase Mumbai en zag daar dagelijks iets merkwaardigs: dankzij een systeem van kleurcodes en cijfers kreeg elke arbeider er zijn lunch op de werkvloer toegeleverd. In eigen huis klaargemaakt, maar vervoerd en afgegeven door een vreemde.

“Het bracht Antoine op een idee”, vertelt Sacha Buyck, Country Manager Benelux bij Shopopop. “Waarom gaan we hier in Europa allemaal afzonderlijk naar de supermarkt, terwijl we iemand op de route ook van boodschappen kunnen voorzien?” Zodoende tekende Antoine, samen met strategische partner Johan Ricaut, de eerste lijnen van Shopopop uit.

Praktisch en snel

Zo gaat het in zijn werk: klanten geven hun bestelling door aan de winkel. Het systeem zoekt een bezorger die op het juiste moment die route aflegt. De winkelier geeft de bestelling van de klant handmatig of via een API-systeem in en verzamelt drie uur van tevoren het pakket. “Het moment van ophalen en afleveren wordt door de klant gekozen en de bezorger is realtime te volgen”, zegt Sacha. “Zo garanderen we de versheid van de producten en krijgt de klant binnen het gewenste tijdsvenster nog de bestelling binnen."

"Een winkelier hoeft zich trouwens geen zorgen te maken over de levering. Shopopop garandeert dat de bestelling opgehaald en geleverd wordt. De verantwoordelijkheid ligt dus niet bij de winkelier, wij ontzorgen volledig. Na de levering vragen we de klant  om nog een beoordeling te geven aan de bezorger.”

Klanten winnen

Shopopop faciliteert op deze manier drie doelgroepen: de winkelier, de bezorger en de klant. “Wist je dat uit onderzoek* is gebleken dat 81% van de supermarktklanten die online bestellen, dat nooit of niet altijd doet bij hun ‘eigen’ winkel? Voornamelijk omdat hun supermarkt geen thuis-levering aanbiedt. Je wint dus klantenals je e-commerce aanbiedt.”

Een extra voordeel is het bereik: een koerierssysteem functioneert vaak enkel binnen de grootsteden, maar de bezorgers van Shopopop zijn in grootsteden én landelijke gebieden beschikbaar. De bezorger ontvangt per bestelling een vergoeding. “Kwaliteits-bewaking is voor ons trouwens echt een prioriteit. Veel klanten ervaren het contact met de bezorger daar-door als zeer positief. Even een praatje maken, de boodschappen een trapje optillen ... Dat is fijn.”

Shopopop garandeert dat de bestelling opgehaald en geleverd wordt. De verantwoordelijkheid ligt dus niet bij de winkelier, wij ontzorgen volledig.

Sacha Buyck, Country Manager Benelux bij Shopopop

Duurzaam verplaatsen

Het systeem is bovenal een duurzame oplossing. “Uit onze recente  berekening blijkt dat we 72% minder zouden uitstoten als we elkaars boodschappen meenemen, dan wanneer we alles zelf gaan halen”, zegt Sacha. In België zijn inmiddels 90 supermarkten actief op het platform, waaronder winkels van Carrefour en Colruyt, en het worden er alleen maar meer. “Ik twijfel er niet aan  dat ook de meeste Vlamingen zich engageren voor een betere wereld  en binnenkort hun voordeel zullen doen met crowdshipping.”

Facts & Figures Shopopop

2015: opgericht door Antoine Cheul en Johan Ricaut
2020: investeerder Meridiam stapt in met 20 miljoen euro
Actief in: België, Nederland, Luxemburg, Spanje, Italië en Frankrijk
Supermarkten die met Shopopop werken in België: 90
Totale community EU (bezorgers, consumenten, winkels): 2,2 miljoen
Leveringen sinds oprichting EU: 7,4 miljoen

Meer weten?

Meer weten?

Klik door voor meer info over Shopopop en ontdek hoe jij de omzet van jouw supermarkt kan verhogen met de flexibiliteit van crowdshipping. 

Meer over Shopopop

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy