Smeuïge kalfsfricassee: een klassieker onder de stoofpotjes met kalfsvlees van bij ons, gehaktballetjes en groenten. Alledaags, op grootmoeders wijze of met een feestelijke saus? Iedereen aan tafel zal smullen van dit heerlijk stoofgerecht. Van 4 tot en met 10 november 2024 zet VLAM deze Belgische klassieker in de kijker tijdens de Week van de Kalfsfricassee.
Tijdens de Week van de Kalfsfricassee wordt de consument volop geïnspireerd om aan de slag te gaan met kalfsvlees van bij ons. We moedigen iedereen aan om voor lokaal geproduceerd vlees te kiezen. Want geef nu toe, we mogen toch terecht trots zijn op ons kwaliteitsvol kalfsvlees, subtiel van smaak en geproduceerd door lokale vakmensen!
Kalfsvlees van bij ons
Bij het serveren van een heerlijke fricassee kan een mals stukje kalfsvlees niet ontbreken. Kies hierbij voor vlees van bij ons, dan trek je de lokale kaart: je klant is immers steeds vaker op zoek naar producten van Belgische oorsprong. De redenen? De smaak, kwaliteit, veiligheid, beperkte voedselkilometers én de ondersteuning aan de lokale economie.
Lekker weten!
Fricassee bereiden
Kalfsfricassee vindt zijn oorsprong in de Franse keuken. De term ‘fricassee’ verwijst naar de kooktechniek waarbij je het vlees eerst bakt en daarna stooft in een saus. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk het kalfsvlees.
Kalfsvlees van bij ons is bijzonder mals en heeft een subtiele smaak. Snij het in blokjes en bak het kort aan in boter of olie. Hierdoor krijgt het vlees een mooie bruine kleur en ontwikkelt het een rijke smaak.
Het verschil tussen kalfsfricassee en kalfsblanquette?
Het zijn allebei stoofpotjes met kalfsvlees. In de naam kalfsblanquette zit het woord ‘blank’. Hier ga je dus het vlees niet bruinen in de pan. Je blancheert de stukjes kalfsvlees meteen in bouillon of kokend water. De saus – die je maakt op basis van een witte roux – blijft ook wit. Bij kalfsfricassee bruin je het vlees wel aan in de pan om het dan te laten stoven in een saus.
Kalfsvlees in cijfers
Kalfsvlees heeft een dagpenetratie van 3%. Dit betekent dus dat op een gemiddelde dag 3% van de Belgen kalfsvlees eet. De dagpenetratie van kalfsvlees is hoger bij 18 tot 34-jarigen, thuiswonenden, mannen, Brusselaars en mensen met buitenlandse roots. Kalfsvlees wordt het vaakst gegeten bij de avondmaaltijd, gevolgd door de middagmaaltijd. Kalfsvlees wordt het vaakst gecombineerd met groenten, maaltijdbegeleiders en saus.
Thuis is de belangrijkste consumptieplaats van kalfsvlees: 62% van de keren dat we kalfsvlees eten, is dit thuis. In vergelijking met andere vleessoorten eten we kalfsvlees wel vaak elders: bij familie en vrienden, op restaurant, op het werk … De helft van het volume kalfsvlees kopen we aan in grotere supermarkten. Kalfsvlees wordt in verhouding tot andere vleessoorten eerder aangekocht bij de slager en minder bij hard discount.
Week van de Kalfsfricassee: tips!
Organiseer tijdens de Week van de Kalfsfricassee een smakelijke actie in jouw winkel en laat het weten aan je klanten via social media! Voor receptideeën kan je terecht op lekkervanbijons.be
Neemt jouw zaak ook deel aan de Week van de Kalfsfricassee van 4 tot en met 10 november? Laat dit dan weten via de affiche van VLAM die je kan downloaden via onderstaande link.
Succes!