Plastiekvrije 'Clean-C'

4 min.

SuperMAG
Verhalen

Tijdens een slapeloze nacht kijkt Jeremy Looijer, zaakvoerder van Belux-Mondial, de veelbesproken documentaire ‘Plastic Paradise’ over de plastic eilanden in onze oceanen. Hij beslist om actie te ondernemen en lanceert het Clean-C-gamma met duurzame  etiketten, papier- en linerlessrollen en papieren draagtassen. Allemaal volledig vrij van plastic en chemicaliën.

Familiebedrijf Belux-Mondial startte in 1988 met de verkoop en distributie van etiketten, papierrollen en volgnummersystemen. De Limburgse onderneming groeide uit tot een vaste waarde en biedt een ruim assortiment van etiketten en papierrollen tot volgnummersystemen en verpakkingsfolie. Kwaliteit staat daarbij steeds voorop. “We produceren onze papierrollen en etiketten in eigen beheer”, vertelt Jeremy Looijer die in 2005 de zaak overnam van zijn vader. “Voor de overige benodigdheden werken we uitsluitend samen met de beste leveranciers.” 

In het najaar van 2018 ziet Jeremy de spraakmakende documentaire ‘Plastic Paradise’ op National Geographic. De uitgebreide reportage – die ruim tweeënhalf uur duurt – maakt de omvang van de plastic vervuiling pijnlijk duidelijk. “Er komt jaarlijks negen miljoen ton plastic in onze oceanen terecht. Deze gigantische hoeveelheid afval hoopt zich op en vormt enorme
‘plastic eilanden’. Ik was daar echt ondersteboven van.”

Het Clean-C-gamma is vrij van plastic en chemicaliën en in sommige gevallen 100% composteerbaar en biodegradeerbaar.

Jeremy Looijer

Jeremy vraagt zich af hoe hij in zijn bedrijf plastic kan verminderen en klanten kan aanmoedigen hetzelfde te doen. “Hoe kunnen we minder plastic tijdens ons productieproces gebruiken? Kunnen we onze producten volledig plasticvrij maken? En wat met de verpakkingswijze? Ik moest en zou een oplossing vinden.” 

Het resultaat van die zoektocht is Clean-C, een gamma van duurzame etiketten, papier- en inerlessrollen en papieren draagtassen die volledig vrij zijn van plastic en chemicaliën. “Het gamma is gemaakt uit duurzaam materiaal en in sommige gevallen 100% composteerbaar en biodegradeerbaar. Zoals plastieken etiketten die voor 90% gemaakt zijn van afval van suikerriet, of etiketten gemaakt van afval van druiven en appelschillen. Het weinige plastic dat echt nodig is voor de verpakking, bevat duidelijke instructies om te recycleren.”

Clean-C symboliseert ook de nieuwe aanpak bij Belux-Mondial.

Jeremy Looijer

“We bekijken continu hoe we duurzamer kunnen werken. Zo sluiten we bijvoorbeeld de kartonnen dozen met papieren in plaats van plastic tape. De plastic kernen van onze papierrollen vervangen we waar mogelijk door kartonnen exemplaren.” Ook het machinepark verduurzaamt.

De nieuwste drukpers werkt met led-verlichting die de inkt 30% sneller én dus zuiniger droogt. Er werd ook geïnvesteerd in een nieuwe wasmachine die inktbakken en clichés van de drukpersen reinigt met biologische zeep. Die werkt bovendien via een volledig circulair procedé waarbij het gebruikte water geleverd  en opgehaald wordt door SUEZ/SITA.

Dé grootste uitdaging is volgens Jeremy gek genoeg het sorteren en recycleren van eigen afval. “Omdat het een mindswitch vergt. Ook bij het personeel. We hebben hier nu zes containers staan om het nog beter te doen.” 

Is het zijn ambitie om Clean-C verder uit te bouwen?  “Ja, natuurlijk maar soms heb je gewoon plasticfolie nodig om voedselveiligheid te garanderen. Het is altijd een en-enverhaal én kwestie van de juiste afwegingen te maken.”

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
Het leven zoals het is: audits in de slagerij

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy