Soms is het leven gewoon meant to be. Alsof het zo in de sterren geschreven stond. Patrick Berton en Nancy Rasschaert kunnen erover meespreken. Want allebei vonden ze de liefde van hun leven – zowel op professioneel als op persoonlijk vlak – bij Delhaize. De supermarktketen is dan ook de rode draad in hun liefdesverhaal. “Al sloeg de vonk eigenlijk pas over toen Patrick nét in loopbaanonderbreking was”, lacht Nancy.

Er was eens ...
Patrick Berton (53) en Nancy Rasschaert (45) leerden elkaar dertig jaar geleden kennen. Of ze zich nog veel van die eerste ontmoeting herinneren? “Heel eerlijk? Nee”, vertelt Nancy. “Ik was toen een vijftienjarige jobstudente bij de visafdeling, Patrick stond als jonge twintiger op de drankafdeling."
"We babbelden wel af en toe en kaartten regelmatig in de zaal tijdens onze middagpauzes, maar daar stopte het. We waren gewoon collega’s, net zoals de rest. Niet meer en niet minder. Patrick was toen trouwens pas getrouwd. Er was dus zeker niets romantisch aan.”
“Daarna is het contact zelfs lange tijd verwaterd”, vult Patrick aan. “Een dikke tien jaar later zijn onze paden toevallig opnieuw gekruist. We hadden toen allebei dezelfde leidinggevende functie, maar elk in een andere winkel. Tijdens vergaderingen bij Delhaize zagen we elkaar weleens. Maar nog steeds: gewoon als collega’s.”
Patrick BertonIk werk al sinds 1994 bij Delhaize, Nancy sinds 2000. De winkel zit dus in ons bloed.
Delhaize in het DNA
De overslaande vonk liet dus even op zich wachten. “Dat gebeurde pas vijftien jaar geleden. Na zijn scheiding had Patrick loopbaanonderbreking genomen, en eigenlijk is het net op dat moment dat we weer aan de praat zijn geraakt. Van het één kwam het ander”, legt Nancy uit. “Een paar maanden later is hij dan opnieuw bij Delhaize aan de slag gegaan. Met uitzondering van die korte onderbreking is de supermarktketen voor ons een constante factor geweest.”
“Ik werk al sinds 1994 bij Delhaize, Nancy sinds 2000”, vertelt Patrick. “De winkel zit dus in ons bloed.” Nancy knikt. “Mijn plusmama heeft heel haar leven voor Delhaize gewerkt en we gingen er ook altijd onze boodschappen doen. Ik heb dus nooit anders geweten. Vraag me morgen om een Carrefour uit te baten, en ik zou niet weten hoe ik eraan moet beginnen.”

In de sterren geschreven
De liefde voor elkaar én voor de winkel werd in juni 2024 officieel bezegeld met de overname van een eigen Delhaize-filiaal. “Een lang verhaal”, lachen ze. “Met heel veel wikken en wegen, tegenslagen en meevallers. Toen we hoorden dat de Delhaize hier in Blankenberge zou overgenomen worden, zaten we in een tweestrijd. Patrick werkte er op dat moment als chef fruit en groente, ik werkte overkoepelend als commercieel raadgeefster voor de zelfstandige Delhaize-uitbaters.”
“In tegenstelling tot mij, was Nancy dus vrij zeker van haar job”, zegt Patrick. “We waren dan ook eerst wat terughoudend om de winkel over te nemen, want Nancy wist wat ze ervoor zou moeten opgeven. Eigenlijk hebben we nét te lang getwijfeld. Toen we uiteindelijk de knoop doorhakten en besloten om te informeren bij Delhaize, was de winkel al verkocht.”
“Een grote teleurstelling”, gaat Nancy verder. “Al konden we het gelukkig snel een plaats geven. Misschien was het gewoon niet voorbestemd. Ik werd commercieel raadgeefster voor de nieuwe uitbaters in Blankenberge, waardoor ik op de hoogte bleef van de evolutie in de winkel. Een paar maanden later besloten de eigenaars om de winkel toch opnieuw te verkopen. Dat was het lot, dachten we. De tweede keer hebben we dan ook niet te lang getwijfeld. Het was nu of nooit! We informeerden naar de mogelijkheden, gaven ons op als kandidaat-overnemers en toen is het allemaal heel snel gegaan.”
PatrickOm het voor onszelf en de medewerkers overzichtelijk te houden, hebben we van in het begin de taken mooi verdeeld.
Uitdagingen en aanpassingen
En zo geschiedde: op 1 juni 2024 namen Patrick en Nancy de Delhaize in Blankenberge officieel over van hun voorganger. “De medewerkers hadden hun draai snel gevonden, want we waren natuurlijk een gekend gezicht”, vertelt Patrick.
“Maar voor onszelf was het een vrij grote aanpassing. Ik was het gewoon om in een eigen afdeling te werken, met mijn eigen team van een vijftal man. Nu nam ik opeens een volledige winkel onder mijn hoede. Vooral het menselijke aspect vond ik een grote uitdaging: hoe moet ik omgaan met zo’n groot team van 48 medewerkers? Niet evident.”
Nancy: “Voor mij viel de overstap wel mee. Ik miste het een beetje om op de winkelvloer te staan, dus ik ben heel blij dat ik dat nu opnieuw kan doen. Al betekent dat helaas ook dat we nu van maandag tot zondag, van ’s ochtends tot ’s avonds, aan het werk zijn (lacht). Da’s het nadeel van samenwerken met je partner: het werk gaat ook na de uren door. Heel moeilijk om ’s avonds aan de keukentafel die knop gewoon uit te zetten. Daardoor lopen werk en privé wel wat in elkaar over."
"Patrick is deze zomer met zijn schoonbroer naar een festival gegaan en ik ben twee dagen weggeweest met onze dochter, maar een volledige week verlof nemen is er voorlopig nog niet van gekomen. Een winkel in een kustgemeente brengt in de zomermaanden bovendien extra klanten met zich mee, waardoor het in het seizoen opvallend drukker was. Niet dat onze cijfers verdubbelden, maar de komst van toeristen vroeg wel extra inzet van jobstudenten en flexi-jobbers.”
NancyHet nadeel van samenwerken met je partner is dat het werk ook na de uren doorgaat. Heel moeilijk om ’s avonds aan de keukentafel die knop gewoon uit te zetten.
Eigen takenpakket
“Om het voor onszelf en de medewerkers overzichtelijk te houden, hebben we van in het begin de taken mooi verdeeld”, legt Patrick uit. “Nancy doet alles wat met facturatie en hr te maken heeft, ik neem vooral het commerciële luik voor mijn rekening. Op die manier is alles duidelijk afgelijnd en strikt gescheiden.”
“We vonden het heel belangrijk om elk onze eigen verantwoordelijkheden te hebben”, vult Nancy aan. “Anders werk je voortdurend vlak naast elkaar. Nu geven we elkaar de ruimte om ons eigen ding te doen, maar we kunnen het uiteraard nog steeds uitspreken als we het ergens niet mee eens zijn."
"Het gaat goed zo. We hebben een vlotte start genomen en zijn ervan overtuigd dat we een succesverhaal kunnen maken van Delhaize Blankenberge. We willen de winkel verder moderniseren door in te spelen op nieuwe tendensen en concepten. Het is zeker de bedoeling om te blijven groeien. Nog zo lang mogelijk.”

Zorgen voor morgen
En daarna? “Daar denken we nog niet te veel over na”, lacht Patrick. “De kans op overname na ons pensioen, is eerder klein. Ons nieuw samengesteld gezin telt in totaal vijf kinderen. Ikzelf heb drie dochters, maar die hebben hun eigen pad al uitgestippeld: mijn oudste werkt in hr, de andere twee hebben psychologie gestudeerd. Nancy's zoon zit dan weer in de logistieke sector."
"En dan hebben we nog een dochtertje rondlopen, maar zij is nog maar elf jaar oud en toont voorlopig nog niet veel interesse in het hele winkelgebeuren. Op dit moment is het dus nog een beetje te vroeg om in te schatten of er een potentiële overnemer in haar schuilt.”
“Al zou het natuurlijk wél leuk zijn. Zorgen voor later!”, besluit Nancy.
Actueel

Voor jou gelezen
“Wat heeft grootte van winkel met sigaretten te maken?”
Lees artikel

Voor jou gelezen
Vier Antwerpse Carrefours blijven maandag halve dag dicht
Lees artikel
