Nederlandse franchisewet naar Tweede Kamer


Franchise

Staatssecretaris Mona Keijzer: “De machtsbalans tussen franchisegever en franchisenemer moet evenwichtig zijn. Daartoe is actie nodig om de positie van de franchisenemer te versterken en deze bedrijfsvorm voor ondernemers aantrekkelijk te houden. In de definitieve wet moeten nemers en gevers samen vastleggen over welke wijzigingen in de formule instemming nodig is.”

Minister Sander Dekker: “Franchisegevers en franchisenemers worden door de voorgestelde wet gestimuleerd om duidelijke afspraken te maken. Als beide partijen weten waar ze aan toe zijn, kunnen ze ook beter ondernemen en sneller inspelen op veranderingen. Dat is niet alleen in hun eigen voordeel, maar ook van belang voor de Nederlandse economie.”

In Nederland zijn ruim 850 franchiseformules actief, met ruim 30.000 franchisevestigingen. Franchiseondernemingen verschaffen werk aan ruim 375.000 mensen en hun jaarlijkse omzet ligt boven de 55 miljard euro.

De wet legt nadruk op vier onderdelen, die ondertussen ook een positief advies hebben gekregen van de Raad van State: de precontractuele uitwisseling van informatie (geïnspireerd op de Belgische franchisewet), de te volgen procedure bij tussentijdse wijziging van een lopende franchiseovereenkomst, de beëindiging van de franchisesamenwerking en het overleg tussen franchisegever en zijn franchisenemers.

 

Gerelateerde artikels

Bedrijfsoverdracht bij franchise
Onlinegroei AH kannibaliseert winkelomzet
Nieuwe Nederlandse franchisewet van kracht!

Actueel

Tomorrow & Localty overgenomen door Detail4Retail
Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy