Minder stress, meer weerbaarheid

5 min.

PMO
SuperMAG
Verhalen

Anja Faes van Lourdon, Kaas en Delicatessen botste begin dit  jaar op een muur. Haar energie raakte stilaan op en ze zag door de bomen het bos niet meer. PMO-coaches Ils Verheyen en Marc Smits begeleiden haar in tien sessies van telkens twee uur. Ze geven haar tips en tools om weer tot rust te komen en weerbaarder te worden als ondernemer. 

“Meestal heb ik in de loop van het jaar voldoende energie opgedaan om de hectische eindejaarsperiode door te komen”, legt Anja uit. “Maar dit jaar was dat niet het geval.” Corona sluipt ook binnen in haar zaak en  de winkel moet een tijdje de deuren sluiten. Anja komt in een dip terecht. Ze voelt dat ze er niet alleen uit raakt.  

Anja beslist om hulp te zoeken en komt via Buurtsuper.be terecht bij PMO-coaches Ils Verheyen en Marc Smits. Ils start het traject met een lang intakegesprek: “Anja is een krachtige en energieke vrouw. Dan is het moeilijk om toe te geven dat je aan je grenzen zit en je bepaalde patronen moet doorbreken. Tijdens ons eerste gesprek onderzochten we de zaken waar ze tegenaan loopt en zetten we haar doelen op een rijtje.”

Ils Verheyen

Anja is een krachtige vrouw. Dan is het moeilijk om toe te geven dat je aan je grenzen zit en je bepaalde patronen moet doorbreken.

Ils Verheyen

Vertrouwen

“Dat luisterend oor van Ils maakte mijn probleem al een stuk lichter”, bevestigt Anja. “Maar ze heeft ook goed getraceerd waar het probleem zat. Ze voelde dat ik bepaalde angsten had. Daar heeft ze spijkers met koppen geslagen.”  

Later in het traject wordt ook Marc Smit betrokken. Hij bekijkt de zaak analytisch en biedt Anja de wetenschappelijk onderbouwing die ze op dat moment nodig had om verder te geraken. “Marc is meer confronterend en een doordouwer”, glimlacht ze. “Dat heb ik nodig. Ils is dan weer van het verbindende type. Die combinatie is heel leuk. Een coach moet je verder brengen, maar je hebt ook vertrouwen nodig.”  

Marc Smit

Flow krijg je van de zaken waar je inspiratie uit haalt, het is je passie of je roeping

Marc Smit

Flow

Marc en Ils helpen haar vooral om met spanning om te gaan. Belangrijk is het vinden van de juiste flow. “Dat zijn de zaken waar je inspiratie uit haalt, het is je passie of je roeping”, legt Marc uit. Marc en Ils sporen Anja aan  om op zoek te gaan naar wat haar energie geeft. Marc schrijft zelfs helemaal voor haar uit wat ‘flow’ is, een begrip dat heel abstract was voor Anja. “Maar toen ik doorhad wat Marc bedoelde, was het gemakkelijk om mijn flow te ontdekken en daar zonder veel moeite energie uit te halen.”  

Niemand presenteert je de oplossing op een dienblaadje. Maar Marc en Ils hebben me heel goed op weg geholpen. Iedere ondernemer die tegen zijn grenzen botst, kan ik dit traject warm aanbevelen.

Buikademhaling blijkt ook hét middel voor Anja om rust te vinden. “Ik ben echt versteld van het effect van een bewuste ademhaling. De adrenaline die soms door mijn lijf giert, is er dan meteen weer uit. Dat geef me een enorm gevoel van rust.” Anja is zich nu ook veel bewuster van haar lichaamstaal. En vooral van het effect dat die heeft op de mensen in haar omgeving. “Vroeger vond ik dat allemaal veel te zweverig, maar nu helpt het me echt verder.”

“De oplossing moet nog altijd van jezelf komen”, besluit ze. “Niemand presenteert je die op een dienblaadje. Maar Marc en Ils hebben me heel goed op weg geholpen. Iedere ondernemer die tegen zijn grenzen botst, kan ik dit traject warm aanbevelen.”  

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy