Sinds er een federaal regeerakkoord is, zijn er blijkbaar heel wat misverstanden over de winkelopening en het tewerkstellen van medewerkers op zondag. We klaren ze hier graag voor jou uit.
Nochtans staat in het regeerakkoord over die openingsuren het volgende: “Het verbod op nachtarbeid wordt afgeschaft (nachtarbeid start om 24 uur i.p.v. 20 uur), net als de wettelijke verplichte sluitingsdag. De regelgeving inzake openingsuren wordt versoepeld.”
Maar de winkelopening in België wordt geregeld door twee afzonderlijke wetgevingen: enerzijds is er de verplichte wekelijkse rustdag (24 uur ononderbroken uren die om 5 uur of 13 uur aanvang nemen) en anderzijds het verbod op arbeid op zondag(namiddag).
Los van de wettelijke afwijkingen op deze regelgeving (cfr. toeristisch erkende gemeenten en de zogenaamde ‘6 koopzondagen’) betekent dit dat, volgens het regeerakkoord, dat winkels in de toekomst 7 op 7 mogen open zijn, maar dat ze tot nader order op zondagnamiddag geen personeel mogen tewerkstellen.
Het akkoord voorziet immers geen aanpassing van de arbeidswetgeving terzake. Zelfs de passage in het regeerakkoord rond de afschaffing van de verplichte sluitingsdag moet eerst nog worden aangepast in de bestaande wetgeving en kan niet zonder de goedkeuring van het Parlement worden toegepast.
Actueel

Voor jou gelezen
“Wat heeft grootte van winkel met sigaretten te maken?”
Lees artikel

Voor jou gelezen
Vier Antwerpse Carrefours blijven maandag halve dag dicht
Lees artikel
