Loon- en arbeidsvoorwaarden supermarkten

3 min.

Personeel
Delhaize

Na Colruyt en de vakbonden, pleit ook de CEO van Carrefour in België voor een hervorming van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de sector. Dat lazen we in Het Laatste Nieuws. 

Lees het artikel hieronder. 

Iemand die achter de kassa zit verdient niet overal evenveel. Maar wat is nu het verschil wanneer je voor Colruyt, Carrefour, Delhaize of een andere supermarkt werkt?

In PC201 wordt onder meer een startersloon (zonder anciënniteit) van 1.883 euro vastgelegd, een werkweek van 38 uur en een toeslag van 25 procent voor laat werk na 19 uur. Toch is het moeilijk om de verschillende comités met elkaar te vergelijken, stelt Luc Ardies, CEO van buurtsuper.be, de Unizo-organisatie die de belangen zelfstandige supermarkten verdedigt.

Elke functieclassificatie in elk paritair comité is afzonderlijk onderhandeld en bepaald. Voor een starter wordt in PC201 bijvoorbeeld wél rekening gehouden met de leeftijd én elke eerdere ervaring — ook studie en werkloosheid. Je begint dus bijna altijd hoger dan wat op papier staat.

Het is problematisch dat onze hypermarkten in PC312 zitten. Er moet een oplossing komen, want het status quo is geen optie, stelt Geoffroy Gersdorff (51), CEO van Carrefour in België, in 'De Tijd'. Daarmee verwijst hij naar de verschillende voorwaarden die gelden voor personeel in de sector. Zo telt de retailsector in ons land vijf verschillende paritaire comités. Dat zijn overlegorganen waarin vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers uit een bepaalde sector samenzitten. Bedoeling is om binnen bedrijven met gelijkaardige activiteiten de loon- en arbeidsvoorwaarden op elkaar af te stemmen.

Vanaf 20 werknemers gaat een onderneming in de foodretailsector over naar PC202.01. In de praktijk vallen franchisenemers doorgaans onder deze voorwaarden. Denk daarbij aan de meeste winkels van Albert Heijn in ons land, maar ook aan vestigingen van AD Delhaize en Carrefour Market. De winkels die grote supermarktketens in eigen beheer hebben, zoals volledig het geval is bij Colruyt, Lidl en Aldi en deels bij Carrefour, vallen onder PC202.

Ook de 128 winkels die Delhaize wil verzelfstandigen vallen vandaag nog onder PC202. Nadat ze zijn overgenomen door zelfstandige ondernemers, gaan ze over naar subcomité 202.01 of PC201. Het PC voor winkels in eigen beheer (202) is onder meer op vlak van verloning, de duur van de werkweek, de toelage voor laat werk, anciënniteitsverlof en de jaarlijkse premie voordeliger dan dat voor franchisevestigingen (202.01).
 
Daarnaast is er ook nog PC312 voor grootwarenhuizen. Een buitenbeentje, dat nog maar twee ondernemingen en zo'n 10.000 werknemers telt. Daarbij de 40 hypermarkten van Carrefour, waarnaar CEO Gersdorff verwijst, en enkele winkels van Cora. Het gaat om grote warenhuizen waar drie handelstakken vertegenwoordigd zijn, bijvoorbeeld een grote hypermarkt waar naast voeding, ook non-food (zoals kleding) en elektro worden verkocht. Hier zijn de loon- en arbeidsvoorwaarden nog voordeliger — en personeel dus duurder — dan in de andere comités. Ten slotte is er ook nog PC311 voor grote kleinhandelszaken in niet-voeding, zoals de winkels van Krëfel of Mediamarkt.

De indeling zorgt de laatste tijd voor discussies in de sector. Zo vrezen de vakbonden bij Delhaize dat het personeel van de over te nemen winkels op termijn minder gunstige voorwaarden zal moeten slikken, ook al garandeert de directie dat de huidige loon- en arbeidsvoorwaarden worden gerespecteerd. Tegelijk maken ook Colruyt en Carrefour van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een gelijk speelveld.

We pleiten voor een sterke vereenvoudiging, schreef Colruyt eerder in een brief aan federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). Werknemers met dezelfde functie en taken in een supermarkt verdienen tot 400 euro minder per maand wanneer zij behoren tot het PC201 tegenover 202. Anders gezegd loopt het verschil op tot 5.000 euro bruto of twee maandlonen per jaar. Dat is moeilijk te verantwoorden.

Als die paritaire comités er niet zouden zijn, heb je voor iedereen dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden, terwijl het om heel andere bedrijven gaat, zegt Luc Ardies van Unizo. Zo is de bedrijfswereld van een zelfstandig ondernemer heel anders dan die van een keten. De één draait misschien een omzet van 6 à 7 miljoen euro per jaar, de ander 6 à 7 miljard. Een administratieve kracht die ongeveer hetzelfde werk doet voor een vzw of voor een bank wordt toch ook volgens andere voorwaarden verloond?

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Denk aan de jaarpremie in april

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy