Lactosevrije kazen, (g)een wereld van verschil

2 min.

Verhalen
SuperMAG

Zowat 15% van de westerse bevolking kampt met een lactose-intolerantie. Een aangepast dieet dringt zich voor die doelgroep op. Helaas doen er heel wat misverstanden de ronde over lactosevrije kazen. “Het wordt tijd dat we informeren over wat lactose écht is en welke invloed het heeft op de kwaliteit en smaak van kazen”, zegt Jan Desmet van Flandrien Kaas. “Gelukkig zijn alle Flandrien kazen dankzij hun lange rijping sowieso lactosevrij.” 

Wat is lactose eigenlijk?

De melk waarmee ambachtelijke kaasmakers zoals Flandrien Kaas aan de slag gaan, bestaat uit drie belangrijke bestanddelen: vet, eiwit en lactose. Mensen die lactose-intolerant zijn, slagen er niet  in om het enzym lactase aan te maken dat de lactose in melk afbreekt. Daardoor ondervinden ze vervelende lichamelijke klachten zoals winderigheid of darmkrampen. 

Bij het bereiden van kaas zorgt het toevoegen van zuursel aan de melk ervoor dat de lactose na verloop van tijd afgebroken wordt. Dat zuursel is een volledig natuurlijk product. Na een aantal weken rijping verdwijnt alle lactose uit de kaas en wordt hij dus ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

Jan Desmet, Flandrien Kaas

Onze Flandrien kazen zijn allemaal minimaal zes weken gerijpt.

Jan Desmet, Flandrien Kaas

Een veilige keuze

Flandrien laat al zijn kazen, dus ook de jonge, bewust minstens zes weken rijpen, waardoor ze niet alleen lactosevrij worden, maar ook veel rijker van smaak. “We zijn met Flandrien kazen begonnen omdat we vonden dat er te veel eenheidskaas was. Nergens proefden we de diepgang die we zelf voor ogen hadden. Een van de bewuste keuzes die we maken bij de bereiding van onze kaas, is om de kazen net iets langer te laten rijpen”, schetst Jan Desmet van Flandrien Kaas.

Dat onafhankelijke labotesten uitwijzen dat daardoor alle Flandrien kazen lactosevrij zijn, is mooi meegenomen. Want zo kan ook iedereen met een lactose-intolerantie genieten van de intense smaken van natuurlijk bereide topproducten. 

“Laat het dan ook duidelijk zijn: lactosevrije kazen zijn even lekker en even natuurlijk als andere kazen. Heb je geen last van lactose? Prijs je dan gelukkig. Is dat wel het geval, weet dan dat je met Flandrien Kaas altijd een veilige keuze maakt.”  

Gerelateerde artikels

Diversiteit in de rekken én in de kantine
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy