Hoe houden we oudere werknemers zinvol aan de slag?

3 min.

Personeel
Trends & innovaties

Uit onderzoek blijkt dat bijna een op de elf 65-plussers nog steeds werkt. Die trend wordt nu bevestigd door een onderzoek onder 230.000 werknemers verspreid over 19.000 werkgevers. 11,5% van hen is 60 jaar of ouder terwijl dit nog niet zo lang geleden, in 2019 nog maar 7,23% was. Dat is een stijging van maar liefst 59% in vijf jaar.

De Hoge Raad voor de Werkgelegenheid heeft vastgesteld dat ook in de arbeidsmarkt de vergrijzing toeneemt: in 2019 was 54,3% van de 55- tot 64-jarige Belgen aan de slag. In een paar jaar tijd is dat al gestegen naar 59,9%. In Vlaanderen klom de activiteitsgraad in deze leeftijdscategorie zelfs van 56,5% naar 62,1%. Meer zelfs: in de leeftijdsgroep 65 à 69 jaar steeg de activiteitsgraad tussen 2019 en 2022 in Vlaanderen van 6,05% tot 8,5%. 

Door de verhoging van pensioenleeftijd stijgt ook aantal langdurige zieken

Om de pensioenen en de RSZ betaalbaar te houden is de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken tot 67 jaar en werden tal van uitstapregelingen uitgedoofd. Onderzoeken wijzen echter nu uit dat de werknemers zelf daar grote twijfels over hebben.  

Hoe kunnen we vermijden dat sommigen zich met lood in de schoenen naar die verhoogde pensioenleeftijd slepen en hierdoor het aantal langdurige zieken stijgt?

Eén van de obstakels om de beoogde 80% tewerkstellingsgraad in Vlaanderen te bereiken is het stijgend aantal langdurige zieken. Momenteel is dat aantal hoger dan het aantal ingeschreven werkzoekenden. Of hoe een vermeende oplossing tot een effect leidt dat haaks staat op de beoogde doelstelling. Het achterliggend probleem is dat we pas beginnen nadenken over die verhoogde pensioenleeftijd, als we de zestig jaar reeds zijn gepasseerd.

Niet harder maar slimmer werken!

We zullen niet alleen de evolutie van onze beroepsloopbaan anders indelen, we gaan ook volop moeten inzetten op de ontwikkeling van een job en een carrière die vanaf dag 1 evenwichtig is uitgebouwd. Verlengde vaderschaps- en andere themaverloven kunnen helpen, alleen moeten we voorzichtig zijn dat langdurige afwezigheden de werkdruk voor de achterblijvende collega’s niet opnieuw verhoogd.

Minstens even belangrijk is dat werkgevers - maar evenzeer de werknemers zelf - ernstig nadenken over wat de nodige energie geeft om op een bevlogen manier de nodige voldoening uit een job te halen. Niet harder maar slimmer werken!

Zet ook in op 'werkbaar werk'

Zet ook in op 'werkbaar werk'

Wil jij met juow team(s) ook niet harder maar slimmer gaan werken?

Ons opleidingscentrum PMO zet volop in op wat we ondertussen zijn gaan benoemen als ‘werkbaar werk’. We begeleiden zowel werkgevers als -nemers uit de retail bij het ontwikkelen van een aangepaste en toekomstgerichte HR-benadering.

Meer weten? Check www.pmocvba.be

TIP: Lees ook ‘Het ABC van het Nieuwe Werken’ uitgegeven door Lannoo Campus & PMO  

Naar de website van PMO

Gerelateerde artikels

1/5 jongeren werkt deeltijds
Werkgevers betalen 2 maanden 30% van de ziekte-uitkering, maar minder snel gewaarborgd loon bij herval
Verruiming avondopening tot 22u?

Buurtsuper.be: "nauwelijks meer omzet, louter omzetverschuiving"

Verruiming avondopening tot 22u?

2 min.

Actueel

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen
cover-supermag-april25-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy