Heb jij een Moeder de Gans op jouw werkvloer?

4 min.

PMO
Personeel
SuperMAG
Verhalen

Ons opleidingscentrum PMO ontwikkelde de Winkelmentor-opleiding, erkend door de FOD Werk en het Sociaal Fonds. Deze praktijkgerichte workshop is verplicht voor winkels die zich willen laten erkennen tot werkplek voor duaal leren. Waarom? We vroegen het aan trainer Rudy Begas.

Rudy Begas groeide - letterlijk - op achter de toog van de papierhandel van zijn ouders. Hij is een verkoper in hart en nieren en moet zich - naar eigen zeggen - tijdens de mentoropleiding altijd wat inhouden om het niet té veel over verkoop te hebben. “De mentoropleiding is voor leidinggevenden of mensen die naar een leidinggevende rol willen toegroeien”, vertelt hij. “Ze leren er mensen aansturen, uiteraard wel met de bedoeling om de verkoop te stimuleren. Hét doel is je medewerkers zelfredzaam te maken, zodat ze zelf werk en prioriteiten zien.”

Tijdens de opleiding werkt Rudy rond heel praktische zaken zoals actief luisteren, zelfzekerheidstips, assertiviteit, klachtenbehandeling en slecht nieuws brengen. Hij speelt altijd in op zijn publiek. “Ik kijk wie ik voor mij heb en geef gerichte feedback. Iemand die bijvoorbeeld heel sturend is, geef ik de tip om te starten met een punt van overeenkomst. Dat is iets dat managers vaak vergeten. Ze komen in de winkel en zien enkel verbeter-punten in plaats van te focussen op het positieve. Zo geef ik heel veel kleine praktische dingen mee, op maat van elke deelnemer. Dat maakt dat elke opleiding anders is.”  

Ik bega ook veel stommiteiten, dat noem ik dan ‘ervaring’ en die ervaring geef ik heel graag door.

Stommiteiten

“Ik bega ook veel stommiteiten, dat noem ik dan ‘ervaring’”, glimlacht hij. “En die ervaring geef ik heel graag door. Ik heb bijvoorbeeld geleerd dat het niet werkt als je zegt: ‘Kunnen we dat in de toekomst zo doen?’. De toekomst is te ver weg. Beter en concreter is: ‘Is het oké als we dat vanaf nu zo doen?’”  

“Meestal weten de mensen in mijn opleiding wel waar ze naartoe willen met hun afdeling of hun winkel. Maar ze worden wat moedeloos omdat ze zitten te hameren op een nagel die maar niet wil zakken. Ik geef dan de tip mee om eens een andere hamer te proberen. Of misschien eens een schroevendraaier. Door die alternatieven zien ze plotseling het licht.” 

Authenticiteit is belangrijk voor Rudy. Ligt een bepaalde tool je niet, gooi hem dan overboord. Een geforceerd managementtechniekje gebruiken, heeft geen zin. Meestal ronden de cursisten vol goede moed de opleiding af en proberen ze meteen een aantal dingen uit in hun zaak.”  

Werkplek duaal leren

Studenten in een duale opleiding combineren leren in de klas met een job op de werkvloer. Winkels die zich willen laten erkennen tot een werkplek voor duaal leren, moeten verplicht de mentoropleiding volgen. Om uit te leggen waarom dat nodig is, gebruikt Rudy de metafoor van ‘Moeder de Gans’.

“Ik heb me laten wijsmaken dat wanneer een gans uit het ei komt het eerste levende wezen dat hij ziet, beschouwt als zijn moeder. Als er nieuwe mensen bij mij starten, dan zorg ik dat ik Moeder de Gans ben. Ik zal ze opvangen, rondleiden, uitleg geven …  De mensen bij wie ik dat deed, hebben mijn werkethiek gekopieerd. Ik geloof meer in die aanpak dan de ‘springen en zwemmen of verzuipen’ techniek.” 

Het is dus een heel goeie zaak dat studenten van bij het begin een gedegen begeleiding krijgen. Die trouwens de mentor zelf weinig moeite kost. “Want na de opleiding gaan de zaken uiteindelijk efficiënter en bouw je vertrouwen op. En af en toe zal je iemand zien waarvan je denkt, verdorie, die wil ik wel houden.”   

Boek jouw Winkelmentor-opleiding

Wil jij ook een eendaagse, praktische Winkelmentor-opleiding inplannen voor de leidinggevenden in je winkel? Neem dan contact op met wendy.labie@pmocvba.be of tel. 02 212 26 51. 

TIP: Meer weten over de voordelen om je te laten erkennen als werkplek voor duaal leren? Onze sectorconsulenten komen graag bij je langs. Maak een afspraak via milan.chevrolet@sociaalfonds201.be of 
check de video hieronder! 

Neem contact op met Wendy Labie

Gerelateerde artikels

Sarah Torrekens, onze officemanager
SPI brengt duurzame draagbaarheid naar retail
“Consumenten verwachten méér dan een aantrekkelijke winkelomgeving”

Actueel

Complimentendag 2024

Deel jij je ‘Buurtsuper van het jaar’ complimenten nog?

Complimentendag 2024

3 min.
Hoe is het gesteld met de zelfstandige buurtsuper?
Teken geen franchisecontract zonder professioneel advies!
cover-van-supermag-feb2024-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy