De veldkeuken

4 min.

SuperMAG
Verhalen

Hans is onze sectorconsulent voor het Sociaal Fonds. Hij bezoekt retailondernemers om ze te informeren over en warm te maken voor duaal leren. En hij begrijpt maar al te goed voor welke uitdagingen ze staan. Want na zijn uren is hij zelf ondernemer. Met ‘De Veldkeuken’ kookt hij op feestjes en events met een oude militaire veldkeuken in … bijpassende outfit. 

“Als student stond ik mee op de markt met de schoonouders van mijn zus”, vertelt Hans. “Ze hebben een slagerij waarmee ze op de markten staan in de regio van Kortrijk.” Dat doet hij nu nog steeds trouwens, maar enkel op zaterdag. Met een van de zonen van die slagersfamilie startte hij een eigen zaak in 2018: de Veldkeuken. 

“De Veldkeuken is een foodtruck-concept met een militaire veldkeuken. De keuken dateert van 1994 en werd vroeger gebruikt door het leger wanneer ze op manoeuvres gingen. De aanhangwagen heeft twee bakplaten, twee ovens en twee diepe kookfornuizen, allemaal gestookt op kerosine."

"We hebben de keuken toevallig gevonden op het internet. Hij stond bij iemand die drie voetbalvelden aan legermateriaal had”, vervolgt Hans. Ondertussen hebben ze ook een legerjeep gekocht om het gevaarte van 2,5 ton te verplaatsen.  

Wat ze kunnen koken op die veldkeuken? “Veel, van mosselen tot toofvlees met frietjes of zelfs wat meer verfijnde gerechten. En dat kan  — op aanvraag — in bijpassende legeroutfit”, glimlacht hij.

Met hun foodtruck koken ze vooral op privéfeesten, maar ze worden steeds vaker geboekt voor grotere events. “Het grootste event tot nu toe is de kermis van Nieuwenhove (Waregem). 600 mensen hebben we daar bediend. We hebben nu zelfs een aanvraag voor 1.000 eters, verspreid over twee dagen.” 

De Tsjechische veldkeuken zijn we gaan halen op een oude raketbasis.

De Tsjechische veldkeuken zijn we gaan halen op een oude raketbasis.

Ondertussen hebben de mannen  een tweede veldkeuken gekocht, een Tsjechische die dateert uit 1996 en die ze op hout stoken. “Die zijn we in 2019 gaan halen op een oude raketbasis”, herinnert Hans zich lachend. “We zijn nog in panne gevallen voor het parlementsgebouw in Berlijn!”  

Maar daar stopt het niet, Hans heeft nog ideeën en plannen. “We willen een legervrachtwagen kopen en keuken in bouwen zodat we daarin het eten kunnen voorbereiden.”

Momenteel helpt zijn vriendin mee en kunnen ze rekenen op enkele flexijobbers. Maar het is niet evident om mensen te vinden, zeker niet op een zondagochtend om zeven uur. Het zijn dan ook drukke dagen voor Hans, die voltijds werkt voor het Sociaal Fonds. “Het is pittig, maar het lukt gewoon omdat we het zo graag doen!

Gerelateerde artikels

Franchisenemers en -gevers moeten samenwerking herbekijken
Het familiale en landelijke karakter van AD Gooik
Lokale producenten: wie zijn ze en waar vind je ze?

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy