Column: Vijftig tinten groen

2 min.

SuperMAG
Verhalen

Professor van de Vlerick Business School, Gino Van Ossel, schrijft dit jaar de columns voor ons magazine, SuperMAG. Voor de editie van februari liet hij zijn licht schijnen over duurzaamheid in onze sector. 

Terwijl een vuurzee half Los Angeles verwoestte, boekte ik de vluchten voor onze zomervakantie. Uiteraard vindt klimaatactiviste Anuna De Wever – en met haar alle donkergroene onheilsprofeten – dit even onbegrijpelijk als onverantwoord: reizen mag enkel per trein, we moeten vegetarisch eten én boodschappen doen in de verpakkingsvrije winkel. 

Ik respecteer hun mening, maar voel me eerlijk gezegd niet aangesproken. Net zoals de overgrote meerderheid van de Vlamingen behoor ik tot het lichtgroene kamp: we vinden met zijn allen het milieu en de klimaatopwarming oprecht belangrijk, maar het is niet onze eerste prioriteit. We willen zeker ons steentje bijdragen, als we maar geen compromissen moeten sluiten. Degrowth vinden we onzin. 

Dus gebruiken we steeds vaker de elektrische fiets om naar de winkel of naar het werk te rijden, als het tenminste niet regent. En we leggen zonnepanelen op het dak: goed voor de planeet én voor onze portemonnee. 

We verwachten wel van merkartikelfabrikanten, dienstverleners en winkeliers dat ze ons helpen duurzamer te leven. Geef ons dus een poetsmiddel in een gerecycleerde verpakking met enkel natuurlijke ingrediënten, dat niet duurder is én dat even goed schoonmaakt.  

Jongere medewerkers kiezen bewust voor werkgevers die hun verantwoordelijkheid nemen voor de planeet.

Jongere medewerkers kiezen bewust voor werkgevers die hun verantwoordelijkheid nemen voor de planeet.

Herken je je klanten in die lichtgroene Vlaming? Besef dan dat ze ook van jou verwachten dat je je steentje bijdraagt – zelfs als je daar als ondernemer soms compromissen voor moet sluiten. 

Het laaghangend fruit zijn de investeringen in energiebesparing die zichzelf terugverdienen. Maar denk ook aan je klant! Heb je een goede en overdekte fietsenstalling? Waar kan de klant die te voet komt zijn caddy kwijt? Hoe kan je je lokaal assortiment (duurzaam!) nog duurzamer maken? Hoe duurzaam wordt het geleverd? Is het zonder al te veel plastic verpakt? En geldt dat ook voor je eigen bereidingen? 

Vergeet ook je medewerkers niet: jongeren kiezen bewust voor werkgevers die hun verantwoordelijkheid nemen voor de planeet. In een krappe arbeidsmarkt is duurzaamheid dus een cruciaal onderdeel van je employer branding. En denk ook aan de harde voordelen: bied jij je vaste medewerkers al fietsleasing aan? 

Nog één ding: durf te communiceren over je inspanningen – zonder aan greenwashing te doen. Valse bescheidenheid is nergens voor nodig: je versterkt je klanten in hun keuze voor jouw supermarkt! 

Gino Van Ossel 
Professor Vlerick Business School 

Gerelateerde artikels

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
Een nieuw hoofdstuk zonder zorgen dankzij Overnamemarkt.be
Carrefour Market Gooreind (Wuustwezel) kiest voor cWatch

Actueel

120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
1/5 jongeren werkt deeltijds
Gentse Jumbo verloot een minuut gratis winkelen
cover-supermag-april25-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2025

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy