Belgisch bier in ons DNA

5 min.

SuperMAG
Verhalen

De Federatie van Belgische Brouwers is een van de oudste beroepsverenigingen ter wereld. We spraken met directeur Krishan Maudgal over onze eeuwenlange biertraditie en hoe die de hele wereld heeft beïnvloed.

“De afgelopen jaren hebben we een enorme groei gezien in de sector. Vorig jaar alleen al zijn er zestig nieuwe, vooral kleinere brouwerijen bijgekomen”, vertelt Krishan Maudgal, directeur van de Federatie van Belgische Brouwers. Het bier - en dan met name het Belgische bier - ligt in ons land weer op de bovenste plank.  

“Tot zo’n tien jaar geleden werd er wat neergekeken op bier. Het was vooral iets om aan de toog met vrienden te drinken. Maar de laatste jaren ontstond een kentering. We beseffen opnieuw dat bier drinken onderdeel van onze cultuur is en in ons DNA zit.”

Het Belgische bier surft mee op de trend van alles wat authentiek en lokaal is. “De pandemie heeft dat versneld: de geloofwaardigheid van lokale producten en de affiniteit die we hebben met een bepaalde regio of lokaal initiatief hebben aan waarde gewonnen.”

Krishan Maudgal, directeur Federatie van Belgische Brouwers

In ons land wordt ook geëxperimenteerd met bier maar altijd met respect voor de traditie.

Krishan Maudgal, directeur Federatie van Belgische Brouwers

Unesco-erfgoed

In jaren ’90 hebben de Belgische brouwerijen vooral ingezet op export. Dat heeft ertoe geleid dat onze speciale biercultuur heel breed verspreid is en zelfs een hype werd in het buitenland. “Hét fundamenteel verschil met andere landen is onze sterke traditie en biercultuur”, vervolgt hij. “Die is trouwens door Unesco erkend als cultureel erfgoed."

"In het buitenland hebben brouwers die jarenlange overlevering niet en durft men experimenteler te werk te gaan. In de VS brengen ze soms heel extreme elementen samen. Het draait daar meer om de brouwer en de manier waarop die zich wil uitdrukken.” 

In België zijn de brouwers het aan zichzelf en die traditie verplicht om gebalanceerder uit de hoek te komen. “Omdat je hier opereert binnen dat magische aureool van Belgisch bier. Een brouwer is hier iemand die een zekere traditie voortzet en wil overleveren aan de volgende generatie.”

Dat betekent niet dat we in België blijven stilstaan, verre van. “Bierbrouwers experimenteerden al met verschillende hoptechnieken of met gisting op houten vaten waar andere dranken in rijpten. Ze gingen ook aan de slag met nieuwe grondstoffen. Maar telkens in balans en vanuit de strenge kwaliteits standaard die de traditie van het Belgische bier voorschrijft.” 

Je moet je klant wegwijs maken en informeren over de gepaste consumptiemomenten voor de lokale bieren.

Je moet je klant wegwijs maken en informeren over de gepaste consumptiemomenten voor de lokale bieren.

Inspireren en roteren

Hoe kunnen supermarkten en buurtsupers inspelen op deze trends? “Ik raad hen aan om de lokale bieren te omarmen en op te nemen in hun assortiment. Op die manier geven ze de brouwers ook een extra afzetkanaal."

"Het is wel belangrijk om de consument wegwijs te maken in de verschillende smaken en de gepaste onsumptiemomenten voor die bieren. En een goede afwisseling tussen kleinere en grote, nationale merken in je winkelrekken is volgen mij zeker een meerwaarde.” 

Een niet te onderschatten nieuwe trend zijn volgens Maudgal de niet-alcoholische bieren. “Vroeger hadden die soms weinig smaak. Dankzij moderne productietechnieken zijn we nu in staat om daar veel meer aroma’s in te houden. Dan krijg je heel interessante bieren met een laag of zelfs geen alcoholpercentage. Ook bier in blik lijkt onze markt stilaan te veroveren. “We aanvaarden bier in blik steeds meer. Dat is niet enkel voor de  dorstlessende bieren maar ook voor de speciaalbieren het geval.”

Als we hem ten slotte vragen naar zijn favoriete bier, lacht hij. “Eén bier uit dat fantastische assortiment van Belgische bieren kiezen, zou heel oneerbiedig zijn. Bovendien word ik nog regelmatig verrast. De keuze van een goed bier is ook afhankelijk van het moment waarop je het drinkt. Eigenlijk is er een lekker bier voor elke gelegenheid!”   

Bier uit de winkel van hier

De blik van bierjournalist Geert Van Lierde

Bier uit de winkel van hier

3 min.

Gerelateerde artikels

Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
De impact van winkelverlichting
Van winkel naar beleving

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy