Aardbeien van bij ons

6 min.

SuperMAG
Verhalen

Aardbeien het hele jaar door, die vind je bij Coöperatie Hoogstraten. Aardbeiteler Jan Jansen was een van de eerste Belgische telers die startte met de winterteelt van aardbeien. Door zo duurzaam mogelijk te werken, probeert hij het verschil te maken.

De passie voor aardbeien heeft Jan van geen vreemde, want ook opa Frans was een trotse teler van Belgische aardbeien in volle grond. Zijn enthousiasme voor de aardbeiteelt brengt hij over op zijn kleinzoon die in 1989 het bedrijf overneemt. Hij bouwt de zaak in Hoogstraten verder uit en zet vooral in op substraat-teelt onder bescherming.  

Bij substraatteelt staan de planten op stellingen van 1,20 meter hoog. Dat is  handig voor de plukkers. Maar ook voor de planten zelf en de natuur heeft substraatteelt voordelen. Je kan water  en voedingsstoffen beter doseren en  het water kan je, na filtering, gewoon opnieuw gebruiken. 

Jan Jansen

Plukken is een teamsport. Ik kan niet zonder mijn mensen en zij komen graag naar hier omdat het hier goed werken is.

Jan Jansen

In de serre waar we aardbeiteler Jan Jansen ontmoeten, groeien 170.000 plantjes. Die zullen dit voorjaar 100.000 kg aardbeien opleveren. “In deze serre plukken we van begin mei tot  20 juni ongeveer. In het vroege voorjaar en in de zomer oogsten we in onze glazen serres.  In het najaar beginnen we hier opnieuw. Zo hebben we bijna het hele jaar door aardbeien.”

Jan was een van de eerste Belgische telers die met winterteelt begon. Tussen Nieuwjaar en 15 januari wordt er niet geplukt maar dan is er nog wel ander werk. “Als we echt zouden willen, kunnen we dan ook oogsten. Maar zo is het wel goed.” 

Zo duurzaam mogelijk

Jan werkt met verschillende rassen, waaronder sonata, sonsation en elsanta. “Die zetten we afwisselend in, tijdens de periodes waarin ze het meeste opleveren”, zegt hij. “Elsanta is in ons land nog altijd hét hoofdras maar er zijn  de laatste jaren heel wat rassen bijgekomen. Coöperatie Hoogstraten investeert veel in innovatie. We hebben zelf ook proefvelden om verschillende nieuwe rassen uit te proberen.”

Jan maakt als teler ook het verschil door duurzaam te werken. “We zetten biologische bestrijdingsmiddelen in, gebruiken en  hergebruiken regenwater, werken met energie-schermen die de serre beter isoleren, verwarmen op warmekrachtkoppeling”, somt hij op. “En als de teelt voorbij is, worden de plantjes verhakseld en afgevoerd naar een composteerder. Daar krijgen ze een tweede leven.” 

Bed naast de plantjes

Jan haalt zijn plukkers uit Roemenië en heeft twee vaste krachten in dienst. Afhankelijk van het seizoen komen daar zo’n 20 tot 70 plukkers bij. “Het is heel simpel: plukken is een teamsport. Ik kan niet zonder mijn plukkers en zij komen graag naar hier voor de goede sfeer en het fijne onthaal.”  

Wat is dan zijn grootste uitdaging? “Gezonde planten kweken. Daar begint alles mee. We hebben uiteraard de nodige kennis en ervaring, maar dan nog lukt het niet altijd. Je moet het weer mee hebben en … je bed moet bijna naast de plantjes staan.” 

Jan Jansen

Onze aardbeien zijn lokaal geteeld, veel sappiger, voller van smaak én een zeer lange periode verkrijgbaar. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?

Jan Jansen

Jan mag dan wel bescheiden van aard zijn, je ziet duidelijk hoe trots hij is op zijn aardbeien. Buitenlands fruit wordt soms van ver ingevoerd en heeft dus een zware ecologische voet afdruk. Maar ook qua smaak winnen onze aardbeien het gemakkelijk van de buitenlandse. “Onze aardbeien zijn lokaal geteeld, veel sappiger, voller van smaak én een zeer lange periode verkrijgbaar. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?”    

Complimentje aan de teler?

Complimentje aan de teler?

Een van de opdrachten van Coöperatie Hoogstraten is om teler en consument dichter bij elkaar te brengen. Op de achterzijde van de verpakkingen van de aardbeien vind je een QR-code.  
Als je die scant, kom je terecht op de webpagina van de teler. Je kunt er zijn verhaal ontdekken, vragen stellen of  een complimentje achterlaten.  

Ontdek meer

Gerelateerde artikels

Traditionele streekproducten
Op de fiets voor buurtsupers en speciaalzaken
Vroeg uit de veren voor jouw bakkerijafdeling

Actueel

Voortaan slechts één test
Traditionele streekproducten
Op de fiets voor buurtsupers en speciaalzaken
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy