‘Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten'

3 min.

Belangenbehartiging
Delhaize

De werkgeversorganisatie Unizo, Buurtsuper.be en de grootste kmo-sectoren hekelen in een vrije tribune in De Knack dat in de ongerustheid over Delhaize de zelfstandige werkgevers het mikpunt zijn geworden van die frustraties.

Lees de volledige tekst hieronder. 

Sinds de winkelketen Delhaize aankondigde haar 128 winkels over te dragen aan zelfstandige uitbaters, is er een wijdverspreide bezorgdheid ontstaan onder het personeel. Voor die ongerustheid over verandering kunnen wij veel begrip opbrengen: niemand wil het gevoel hebben dat zijn werkgever zijn werknemers louter ziet als cijfers op een spreadsheet en niet als mensen die elke dag het beste van zichzelf geven.

Wat wij echter wél betreuren en ten strengste afkeuren, is dat de zelfstandige werkgevers de voorbije weken het mikpunt zijn geworden van die frustraties. Zelfstandige werkgevers zouden minderwaardige werkgevers zijn. Het tragische dieptepunt was de opmerking van een vakbondsman dat zelfstandige werkgevers hun personeel als honden zouden behandelen.

Zulke opmerkingen komen hard binnen. Ze snijden, niet het minst omdat ze diametraal tegenover de werkelijkheid staan. Als er in Vlaanderen één type werkgever is die emotioneel betrokken is bij zijn werknemers, dan is het de kmo-werkgever.

In een kmo is een medewerker niet louter een nummer met een bijbehorend dossier. De werknemer en de werkgever kennen elkaar. Ze weten van elkaar hoeveel kinderen ze hebben, wat hun hobby's zijn en waar ze op vakantie gaan. Voor wie niet als een cijfer op een spreadsheet behandeld wil worden, is werken voor een kmo de beste optie.

Zulke opmerkingen komen hard binnen. Ze snijden. Als er in Vlaanderen één type werkgever is die emotioneel betrokken is bij zijn werknemers, dan is het de kmo-werkgever.

Vandaag werken zo'n 1,16 miljoen mensen – dat is 37,3 procent van de loontrekkenden in België – voor een onderneming met minder dan vijftig werknemers. Werken voor een zelfstandige is dan ook niet slechter, maar vooral helemaal anders. Werknemers hebben er een persoonlijker contact met hun baas, waardoor het werk meer afgestemd kan worden op de privésituatie van de werknemer.

In de nieuwste enquête van de hr-dienstengroep Liantis zegt bijvoorbeeld 83 procent van de kmo-werkgevers dat hun medewerkers altijd rechtstreeks bij hen terecht kunnen met vragen en problemen. 74 procent verklaart regelmatig te vragen hoe het met hun medewerkers gaat. Heel wat kmo-werkgevers toonden zich tijdens de energiecrisis overigens bereid een voorschot op het loon te geven aan werknemers in financiële moeilijkheden, aldus de enquête. En dat vaak ondanks eigen financiële problemen.

Er is een reden waarom de omzet van de zelfstandige Delhaize-winkels de voorbije jaren met 3,5 procent groeide, terwijl die van de winkels in eigen beheer met 1,1 procent daalde. Dat komt – en daar zijn we het volmondig met de vakbonden eens – door de inzet van het personeel, dat in die werkomgeving tot volle bloei komt. Gelooft u werkelijk dat het personeel van die zelfstandige winkels zo gemotiveerd zou zijn en blijven, mochten de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden bij die uitbaters zo slecht zijn als door diezelfde vakbonden wordt beweerd?

De omzet van de zelfstandige Delhaize-winkels steeg, terwijl die van de winkels in eigen beheerdaalde. Dat komt door de inzet van het personeel, dat in die werkomgeving tot volle bloei komt.

 

Namens zowat alle belangrijke kmo-sectoren van het land geven we de duidelijke boodschap dat zelfstandige ondernemers diegenen zijn die met eigen middelen en eigen risico investeren in onze economie. Kmo's zijn aangename en goede plekken om te werken. Wie dat niet alleen miskent, maar zelfs niet ophoudt om die ondernemers te schofferen en te kleineren, beseft niet welke schade hij aanricht.

Maar goed, u verwacht natuurlijk van ons dat wij dat standpunt innemen. U verwacht misschien ook dat ons pleidooi niet oprecht is. Weet u wat? Vraag het ons zelf.

De volgende dagen zetten we de Unizo Ondernemerslijn – normaal gezien enkel toegankelijk voor ondernemers/Unizo-leden – open voor iederéén: voor zelfstandigen, werknemers, ambtenaren enzovoort. Stel ons gerust vragen over werken bij zelfstandige ondernemers, en deel ook je ervaringen. Zo zal je ontdekken dat de zelfstandige werkvloer wél een aangename werkomgeving is en dat kmo-werkgevers echt het beste met hun personeel voorhebben.

Danny Van Assche, Unizo - Chiel Sterckx, Aqua Belgica - Bart Ceulemans, Bakkers Vlaanderen - Christophe Vermeulen, Belgapom - Jean-Pierre Waeytens, Bouwunie - Marc Van Tilborgh, Belgische Keurslagers - Johan Mattart, Brafco - Luc Ardies, Buurstuper.be - Albert Verlinden, BZB-Fedafin - Daniel Buschman, CIB - Erik Magnus, Creamoda - Stany Vaes, Denuo - Stijn Snaet, Event Confederation - Marc Callewaert, FBT - Guy Dewulf, FeBeD - Charles-Antoine Huybrechts, Febelhair - Marnix Van Hoe, FEMA - Anneleen Vandewynckel, Fenavian - Eric Vandenabeele, FitnessOrganisatie - Tom Bovyn, FVB - Martine Bulté, FVV - Matthias De Caluwe, Horeca Vlaanderen - Jos Vanhoof, BVAS - Bart Vermeulen, KAM - Koen Van Malderen, KUFB - Ivan Claeys, Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België - Isolde Delanghe, Modeunie - Steven Lannoo, NAV - Tom Steenhoudt, Navem - Viviane Camphyn, Nelectra - Dirk Metsu, Recread - Lode Verkinderen, TLV - Luc Schets, Traxio - René Van Reeth, UDB - Koen van den Bosch, VVR

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy