"Zelfde loon- en arbeidsvoorwaarden bij zelfstandigen als ketens? Nog grotere impact op sector en tewerkstelling!"

2 min.

Personeel
Franchise
Belangenbehartiging
Delhaize

De vakbonden lanceerden vandaag in de pers een aantal ideeën die de problemen in de foodretail zouden moeten oplossen. Eén ervan is één statuut voor iedereen in de sector, ongeacht het een winkel in eigen beheer of een franchisewinkel is. Een tweede idee is een 'supermarktenstop' inlassen waarvoor ze een onderhoud met politici aanvragen. Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, reageert verdeeld op die voorstellen.

“Het klopt dat er verschillen in loon- en arbeidsvoorwaarden zijn tussen supermarktketens en zelfstandige supermarkten”, beaamt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be. “De reden hiervoor is dat de inkomsten van een zelfstandige supermarkt, met een gemiddelde omzet van zo’n 6 miljoen euro per jaar, niet te vergelijken zijn met die van een grootwarenhuisgroep, die bijna 6 miljard euro per jaar omzet. Alle andere ratio’s tot en met de uiteindelijke winst staan in verhouding tot die omzetten."

"Een zelfstandige handelszaak moet op zichzelf rendabel zijn, terwijl een multinational het zich kan veroorloven om een aantal winkels met verlies te laten draaien. Los daarvan, heeft men misschien in het verleden bij Delhaize van vakbondszijde teveel geëist tijdens de onderhandelingen?", vraagt Ardies zich af.

"Eén statuut voor alle bedrijven, los van de fundamenteel verschillende aard, zou ontegensprekelijk de complete voedingshandel en de tewerkstelling nog verder in het gedrag brengen.”

Voorts hekelt Buurtsuper.be de negatieve berichten over de werkomstandigheden in de zelfstandige handel. “Toegegeven, de loonvoorwaarden liggen lager dan bij de grootwarenhuizen, maar niet in die mate zoals sommigen vandaag doen uitschijnen. Daar tegenover staan alle andere aspecten die een job leuk en uitdagend maken en die in zelfstandige supermarkten, waar de zaakvoerder veel dichter staat bij zijn of haar medewerkers, door werknemers als veel positiever worden ervaren dan in het grootbedrijf.”

Voorts beaamt Buurtsuper.be de oververzadiging van het Belgische supermarktlandschap. Buurtsuper.be heeft dit al veel langer aan de kaak gesteld. "We moeten er echter rekening mee houden dat Europese regelgeving gemeenten vandaag verbiedt om bijkomende winkels te weigeren omwille van economische redenen. Maar Buurtsuper.be is zeker bereid om de Belgische overheid hierover te bevragen zodat dit issue ook kan worden aangekaart op Europees niveau", aldus Ardies.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy