Werkgever overschat relatie met werknemers

3 min.

Personeel

Uit onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team en KU Leuven blijkt dat werkgevers de relatie met hun werknemers tegenwoordig vaak positiever inschatten dan hun medewerkers zelf. Zo geeft 80% van de werkgevers aan begaan te zijn met het welzijn van zijn werknemers en 62% vindt zelfs dat hij of zij een sterke band heeft met het personeel. Maar zo voelen werknemers dat niet aan.

In een peiling bij 2.500 werknemers en 250 werkgevers in België zegt slechts de helft dat de leidinggevende bekommerd is om hun welzijn. En 27% geeft aan helemaal geen vertrouwensband te hebben met hun leidinggevende.

Opvallend, voor de corona­crisis en de bijhorende lockdowns scoorden werkgevers aanzienlijk beter bij hun personeel. "De crisis heeft dan ook een grote impact gehad op de relatie tussen werkgever en -nemer", zegt arbeidsmotivatie-expert prof. Anja Van den Broeck (KU Leuven).

“In de eerste plaats is er letterlijk veel afstand geweest tussen werknemers en leidinggevenden. Als we elkaar minder zien en enkel nog communiceren via minder rijke kanalen zoals mail en telefoon, missen we bepaalde sociale signalen. We blijven dan bij de essentie van de zaak en hebben minder aandacht voor hoe iedereen zich voelt.”

Wat medewerkers ook tegen de borst stuit, is de controle van de baas. “Door de afstand zien we dat heel wat leidinggevenden zijn gaan micromanagen. Ze kijken of het bolletje van de werknemer die thuis werkt wel op groen staat. Werknemers daarentegen willen eerder een coachende baas die met hen samenwerkt om bepaalde doelstellingen te halen.”

Bron: Het Nieuwsblad

Me & my team

Me & my team

PMO biedt een praktijkgerichte 2-daagse opleiding aan voor al wie leiding geeft in de winkelsector.

Het 'Me & my team' traject reikt concrete instrumenten aan om, in functie van jouw winkelsituatie en de persoonlijke competenties van je medewerkers, het beste uit je team te halen.

Meer weten? Check de site van PMO of neem contact op met Wendy Labie via wendy.labie@pmovzw.be

Contacteer Wendy Labie

Waarom nieuwe leiders geen baas spelen

Onze wereld verandert razendsnel, is ongelooflijk complex en de concurrentie groeit elke dag. De tijd van de schijnbaar alleswetende en alleskunnende CEO is voorbij. Leiderschap wordt voortaan gedeeld en de beslissingsmacht wordt voor een groot stuk naar de frontlinie van de organisatie gekanteld.

Zijn leidinggevenden daarmee overbodig geworden? Allesbehalve ... Zij waken over de koers die het schip uitvaart en zorgen dat eenieder op zijn volle kracht wordt uitgespeeld, om samen de gedroomde bestemming te bereiken.

Bestel het zakboekje van Luc Ardies waarin hij de vijf eigenschappen van nieuwe leiders, die leren loslaten om de belangrijkste zaken steviger vast te pakken, beschrijft. 

Bestel het handige boekje hier: www.lannoo.be/nl/waarom-nieuwe-leiders-geen-baas-spelen

Gerelateerde artikels

4-dagenwerkweek ingevoerd in 6% Vlaamse kmo’s
Van kans tot succes

Duaal leren

Van kans tot succes

3 min.
Een op de vier flexi-jobbers actief in detailhandel

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy