Vis van het Jaar: pladijs

2 min.

Productnieuws
Verhalen
Speciaalzaak

De veelzijdige pladijs werd door VLAM en de Vlaamse visserijsector als Vis van het Jaar 2020 verkozen. In 2013 kreeg hij ook al deze titel. We vroegen om een reactie aan Luc van Luc Vis, ambassadeur van ons project voor voedingsspeciaalzaken. 

Pladijs of Europese schol

Pladijs of Europese schol komt voor in de Noordoost-Atlantische Oceaan van de Noordzee, de Oostzee tot het westelijke deel van de Middellandse Zee. Pladijs wordt vaak samen met tong bevist, waarbij tong de doelsoort is en pladijs de bijvangst.

“De pladijs wordt ook wel eens de 'tong van de arme mens' genoemd,” vertelt Luc. Hij kan zich helemaal vinden in de keuze voor pladijs. “Het is een zeer veelzijdige vis, net zoals tong. Veel recepten voor tong kan je trouwens ook perfect maken met pladijs. En andersom.”

“Positief is nog dat er een vangstbeperking of quotum voor pladijs geldt”, vervolgt hij. Doordat de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van Europese schol door de Belgische vissers.

Luc van Luc Vis

Pladijs is een zeer veelzijdige vis, net zoals tong. Veel recepten voor tong kan je trouwens ook perfect maken met pladijs.

Luc van Luc Vis

Viskalender

De vis plant zich voor in verschillende periodes van het jaar, afhankelijk van het bestand waartoe de schol behoort. Voor de Noordzee is dat van januari tot april. "De vis bevat dan weinig visvlees en wordt dan beter niet geserveerd. Hij is dan ‘kuitziek', zoals we dat heten en minder lekker. Vooral platte vissen hebben daar last van. Je moet deze vis in het juiste seizoen eten: vanaf mei, juni tot het einde van het jaar is hij top.”

Vis kan je het hele jaar rond eten, maar elke vis heeft zo zijn momenten. “De VLAM viskalender is een heel handig instrument. Die loodst je doorheen de typische visseizoenen en laat zien welke vis je op welk moment van het jaar best eet!”, tipt hij ons nog.  

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
JOZO, met een snufje Mondriaan

Erfgoedcampagne met limited edition verpakking en zoutblik

JOZO, met een snufje Mondriaan

2 min.
Oddlygood® lanceert glutenvrije Dreamy Desserts

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy