Hoewel nog te bescheiden, is het aantal studenten dat een duale opleiding volgt, wel bijna verdubbeld ten opzichte van het schooljaar 2022-2023 en 30% meer dan vorig schooljaar. Ook UNIZO en VOKA zijn tevreden dat de interesse in duaal leren blijft toenemen en vragen, samen met Buurtsuper.be, aan de Vlaamse Regering om hier nog meer aandacht aan te besteden.
Het systeem duaal leren zorgt voor een goede en vlotte start op de arbeidsmarkt. Slechts 5,8% van de afgestudeerde jongeren in een duale opleiding is na een jaar nog werkzoekend. Ter vergelijking: in het deeltijds beroepssecundair onderwijs is dat 17,4%, in het beroepssecundair onderwijs 7,5% en voor technisch secundair onderwijs: 6,6%.
Buurtsuper.be, UNIZO en VOKA willen dat de Vlaamse Regering haar ambitie inzake duaal leren voor deze legislatuur kenbaar maakt. De werkgeversorganisaties vragen een duidelijke kwantitatieve en kwalitatieve doelstelling: “We willen 30.000 jongeren in een duale opleiding hebben tegen 2030.” Concreet betekent dat een jaarlijks stijging van minstens 4.100 jongeren.
Om de groei in duaal leren verder te zetten, is het van belang om de belangrijke band tussen het opleidingsaanbod en het (potentieel) aantal werkplekken te versterken. Met andere woorden: het aanbod aan werkplekken moet bepalend zijn voor nieuw in te richten opleidingen duaal leren in een regio. Vandaag is deze band onvoldoende sterk uitgebouwd, waardoor situaties zich kunnen voordoen waarbij er meer opleidingsaanbod is dan bedrijven die een leerwerkplaats(en) ter beschikking stellen, maar evengoed waar er veel leerwerkplekken zijn en weinig opleidingsaanbod.