Veroverden de snack-komkommers ook jouw hart?

5 min.

Trots op die van ons
Verhalen

Al sinds 1992 teelt Peter Leenaerts, samen met echtgenote Nancy de Wit, lekkere Belgische komkommers. Om zijn teelt te diversifiëren, komen daar later ook kiwibessen en blauwe bessen bij. En in 2011 plant hij zijn eerste snack-komkommers. Met succes, Peter ziet er veel toekomst in.

“Eigenlijk waren we van plan om tomaten te telen”, steekt Peter van wal. In 1992 legde hij de eerste steen van zijn land-bouwbedrijf ‘t Gijsbemdenhof. Die zomer passeert er echter een zware storm die honderden ruiten van zijn nieuwe serre ruïneert. “Omdat we daardoor pas in september konden beginnen met aanplanten, zijn we overgeschakeld op komkommers. Die kan je veel sneller oogsten. De oogst beviel ons. We hebben het dan maar bij komkommers gehouden.”

Peter Leenaerts

Bessenteelt vergt dan wel minder energie, het knelpunt is de arbeid. Vooral de plukuren zijn intensief.

Peter Leenaerts

Daar komen de bessen

Door de hoge energieprijzen gaat hij later ook op zoek naar teeltprocessen waar je minder energie voor nodig hebt. In 2013 begint hij met kiwibessen en zijn eerste hectare blauwe bessen plant hij in 2015. “De jaren daarna zijn daar nog enkele hectares bijgekomen. In totaal hebben we nu zes hectare blauwe bessen. Die nieuwe teelten vergen dan wel minder energie, het knelpunt is de arbeid. Vooral de plukuren zijn intensief. Het duurt wel even voor je een kilootje blauwe bessen bijeen hebt”, vertelt hij.  

De combinatie van de verschillende teelten is niet altijd evident, maar de afwisseling maakt zijn werk net boeiend. De verscheidenheid vraagt wel een strakke planning. “De blauwe bessen oogsten we dit jaar waarschijnlijk al vanaf de laatste week in mei. Met de kiwibessen starten we rond 25 augustus, ze worden allemaal in één keer geplukt. De oogstperiodes zijn dus relatief kort, maar de zomermaanden wel intensief. Dan zijn alle teelten, ook de komkommers, op hun piek.”

‘t Gijsbemdenhof verenigde zich met zes andere telers onder de naam Local Harvest vzw

‘t Gijsbemdenhof verenigde zich met zes andere telers onder de naam Local Harvest vzw

Samenwerken loont

De meeste van zijn groenten en fruit verhandelt Peter via Coöperatie Hoogstraten, en een klein gedeelte via hoeveverkoop. Groenten en fruit die minder goed verkoopbaar of overrijp zijn, verwerkt hij zelf. ‘t Gijsbemdenhof verenigde zich met zes andere telers in de buurt onder de naam Local Harvest vzw. Samen produceren ze afgeleide producten zoals fruitsappen, confituren en een likeur en elixir.

Die ‘no food waste’-producten verdelen ze via buurtsupers en speciaal-zaken in de buurt. En daar stopt het niet. Op ’t Gijsbemdenhof wordt ook bier gebrouwen in Brouwerij De Boeretang. “Een uit de hand gelopen hobby”, glimlacht Peter, die het bier samen met enkele vrienden van de volleybal brouwt. “Ons Quirinus-bier is een lekker, eerder zwaar bier, met een blonde en bruine variant.” 

Vooral in de snack-komkommers ziet Peter veel toekomst.

Vooral in de snack-komkommers ziet Peter veel toekomst.

Inzetten op snack-komkommmers

Toch blijven de komkommers nog altijd de basis van zijn bedrijf, zeker wat omzet betreft. Vooral in de snack-komkommers ziet Peter veel toekomst. “Eerst verliep de verkoop van de snack-komkommers wat moeilijker. Maar de laatste jaren slaan ze enorm goed aan. Vorig jaar hebben we de teelt daarom uitgebreid van 1.500 naar 4.600 m².”

Peter is voorlopig nog de enige in de regio met snack-komkommers. “Er zijn gewoon niet zo veel komkommertelers omdat het een heel arbeidsintensieve teelt is, zeker de snack-komkommer.” “Op 10 maart hebben we de eerste snack- komkommers geplant. Ze zijn dan ongeveer 50 cm hoog. Vervolgens worden ze aan een touw gezet, omhoog geleid en twee à drie keer per week ingedraaid en ‘gediefd’; dat wil zeggen dat we de scheuten afsnijden."

"Wekelijks snijden we onderaan nog eens zes à zeven bladeren weg en laten we ze twee keer zakken, zoals bij de tomatenteelt. We oogsten ook zeven dagen op zeven. Op echt mooie zomerdagen – toch zo’n dertig per jaar – kunnen we er zelfs twee keer per dag doorgaan.” 

Peter Leenaerts

Op echt mooie zomerdagen kunnen we er zelfs twee keer per dag oogsten.

Peter Leenaerts

Op net geen 0,5 hectare oogst Peter momenteel 7,5 tot soms zelfs 10 ton snack-komkommers per week. “Moest het kunnen, dan zou ik liever al mijn serres vol zetten met snack-komkommers. Dat zou mijn werkplanning alvast vereenvoudigen. Maar de prijzen en afname zijn nog iets te onzeker.”

Toch groeit de markt van snack-komkommers sterk. “Vroeger was het eerder iets voor kinderen. Maar nu eten volwassen ze ook omdat ze het als kind hebben leren eten. En ik doe het gewoon heel graag omdat het zo’n leuk product is. De kinderen die hier op bezoek komen, kiezen steevast voor de snack-komkommers. Ik ook trouwens, ik vind ze het lekkerst.”  

Gerelateerde artikels

Surf mee op de VLAM-campagnes
Kiwibessen geteeld in België en Nederland
Korboo Cheese Masters

Kaaswinkel en -bistro

Korboo Cheese Masters

5 min.

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy