Van kans tot succes

3 min.

PMO
Personeel
Verhalen
SuperMAG

Wanneer Lorenzo Tulleneers student Thomas aan het werk zet in zijn AD Delhaize in Neeroeteren, wordt hij eerst voor gek verklaard. De schuchtere student groeit echter snel uit tot een fijne allround medewerker. Hoe dat ging? Met veel geduld en een positief team dat hem veel kansen geeft. 

Lorenzo Tulleneers is winkelmanager van twee AD Delhaize-winkels: in Dilsen en Neeroeteren. In Neeroeteren werkt hij samen met Thomas via het systeem van duaal leren. Thomas volgt een opleiding winkelbediende en combineert twee schooldagen met drie dagen op de werkvloer. 

“Thomas was heel schuchter toen de trajectbegeleider hem kwam voorstellen”, vertelt Lorenzo Tulleneers. “We hebben hem dan ook laten starten op onze groente- en fruitafdeling. Da’s een kleine, beperkte afdeling. Hij begon ook om zeven uur ‘s ochtends wanneer het nog rustig was. We hebben zijn taken beetje bij beetje uitgebreid en die jongen is echt opengebloeid.” 

Is Thomas op school bezig met presentatie en etalage, dan laten we hem taken doen die daarmee te maken hebben. Het maakt het schoolse gedeelte concreet.

Is Thomas op school bezig met presentatie en etalage, dan laten we hem taken doen die daarmee te maken hebben. Het maakt het schoolse gedeelte concreet.

Van theorie naar praktijk

“We proberen ook rekening te houden met wat hij op school leert”, vervolgt de zaakvoerder. “Op dit moment is dat bijvoorbeeld presentatie en etalage. Dan laten we hem taken doen die daarmee te maken hebben. Het maakt voor Thomas het schoolse gedeelte – waar hij geen echte fan van is – concreet. En hij beseft dat wat hij leert op school wel degelijk nuttig is”, glimlacht Lorenzo Tulleneers. 

Thomas is ondertussen al redelijk allround. “Het aanvullen lukt goed en hij helpt de klanten perfect verder aan de kassa. We willen hem nu ook de versnijding van charcuterie aanleren. Dat is niet zo zijn ding, omdat hij daar veel direct contact met de klanten heeft. Maar dat komt wel goed, het is een kwestie van tijd.

Kennis delen

Assistent-winkelmanager Peter Vanden Dijk nam Thomas onder zijn vleugels maar ook de andere collega’s helpen hem. “Voor de medewerkers is het ook eens fijn om kennis door te geven.”

Het is volgens Lorenzo Tulleneers wel een vereiste dat het hele team mee is, om van de samenwerking met Thomas een succes te maken. “Je moet af en toe kunnen terugvallen op je collega’s om hem ook eens mee op sleeptouw te nemen. Anders is het te intensief voor een persoon.” 

“In het begin waren er natuurlijk wel wat twijfels. Maar ze waren het ook wel heel snel gewend dat Thomas  er om zeven uur ’s ochtends was om te helpen. Hij werd zelfs snel gemist op de dagen dat hij er niet was”,  lacht hij. “De medewerkers beseften gelukkig dat als ze wat tijd in die jongen steken, ze er ook iets aan hebben. Eens ze die klik hadden gemaakt, kreeg ik ze wel gemakkelijker mee.”

Als er een wil is, kan je iemand alles leren.

Als er een wil is, kan je iemand alles leren.

Kansen bieden

Het draait volgens Lorenzo Tulleneers uiteindelijk om kansen geven. En veel geduld hebben. “Je kan geluk hebben met een student in een traject duaal leren. En je kan er pech mee hebben. Maar dat is evengoed zo bij iemand die je vast in dienst neemt. Het grote voordeel van zo’n jonge gast die net van school komt, is dat die nog heel kneedbaar is."

"En ja, de klik moet er natuurlijk ook zijn. Maar voor iedereen die erbij komt in ons team is het belangrijker dat die hier past dan dat die dingen goed kan. Als er een wil is, kan je iemand alles leren.”

Duaal leren in jouw winkel?

Duaal leren in jouw winkel?

Wil jij ook een of meerdere leerlingen in een traject van duaal leren een kans geven in jouw winkel? Er zijn financiële stimulansen en incentives waar je een beroep op kan doen! 

Onze sectorconsulenten, Aurélie, Milan of Sarah, komen graag langs om je te informeren en op weg te helpen.

Maak een afspraak via milan.chevrolet@pmocvba.be

Mail Milan

Gerelateerde artikels

Franchisenemers en -gevers moeten samenwerking herbekijken
Het familiale en landelijke karakter van AD Gooik
Lokale producenten: wie zijn ze en waar vind je ze?

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy