Unizo vraagt versoepeling quarantaineregels

3 min.

Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

Frankrijk, Zwitserland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk... In al die landen ging het quarantainebeleid de voorbije dagen op de schop. Door de band genomen geldt: wie niet ziek is, hoeft zich niet meer te isoleren. De vraag is of België nog kan achterblijven. 

Omikron lijkt het speelveld voor het coronabeleid drastisch te veranderen. Steeds meer onderzoeken suggereren dat deze variant weliswaar veel besmettelijker is, maar dat de periode waarin mensen besmet kunnen raken iets korter is. Bovendien zou omikron ook minder ziekmakend zijn. De combinatie van die factoren maakt dat regeringen wereldwijd hun quarantainebeleid herbekijken.

Frankrijk wijzigde gisteren het quarantaine-beleid: volledig gevaccineerde hoogrisicocontacten hoeven niet meer thuis te blijven. Zelfs voor positief geteste mensen is de quarantaine ingekort.

Ook in ons land wordt het quarantainebeleid tegen het licht gehouden. Vandaag geldt dat mensen met corona tien dagen in isolatie moeten en hun huisgenoten in quarantaine. Gevaccineerde hoogrisicocontacten moeten vijf dagen in quarantaine en dan een PCR-test laten afnemen. Als die negatief is, vervalt de quarantaineplicht. In de praktijk zijn dan al snel zeven dagen verstreken. Er is een mogelijkheid om na vier dagen de quarantaine te verbreken, maar dan moet je dagelijks een zelftest afnemen tot het resultaat van de negatieve PCR-test bekend is. 

“Er komen waarschijnlijk nieuwe regels”, bevestigt het kabinet van Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). “De taskforce testing is daar volop over aan het nadenken en zal rekening houden met wat we al weten over omikron.” Zodra dat advies klaar is, zal het besproken worden door de verschillende regeringen tijdens het Interministerieel Comité Volksgezondheid.

Werkgevers waarschuwen de regeringen voor een moeilijke maand januari als het quarantainebeleid niet gewijzigd zou worden. Ook Unizo gaf de voorbije dagen al aan dat ze graag een minder strikt quarantainebeleid ziet. Meer dan waarschijnlijk wordt die wens de komende dagen ingewilligd.

Gerelateerde artikels

Akkoord rond corona absenteïsme
Corona absenteïsme - update
Mondmasker personeel betalen?

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy