UNIZO vraagt soepele regeling overuren en quarantaine

3 min.

Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

De Groep van 10, waarbij ook UNIZO, vergaderde gisteravond met de Premier en enkele topministers over de dreigende personeelsuitval door corona. Werkgevers vragen om noodmaatregelen voor te bereiden, waarbij werknemers vlotter en onbeperkter overuren mogen presteren en zo weinig mogelijk onnodig in quarantaine moeten blijven. 

De regering heeft oor naar die vragen, maar benadrukte dat ze een noodscenario blijven.

Het zou dan gaan over eigen personeel flexibeler kunnen inzetten om ziektes en quarantaines op te vangen: zij zijn namelijk al opgeleid. Daarvoor vragen werkgevers aan de regering om op zeer korte termijn en voor een zeer beperkte periode het wettelijk plafond voor vrijwillige overuren op te trekken en dit op een fiscaal voordelige manier.

Ook vragen we aan de regering om het voor werknemers, die momenteel minder werken omdat ze tijdskrediet opnemen, toch molgeijk te maken om extra dagen te werken zonder verlies van hun uitkering. In tweede instantie willen we ook vlotter tijdelijke werkkrachten kunnen aantrekken: flexi-jobbers, studenten, interimmers en zelfs gepensioneerde ex-werknemers.

Voor iedereen die wil bijverdienen - zoals studenten - is er vandaag trouwens geen probleem omdat we pas begin januari zijn. Het aantal toegestane uren kan later op het jaar nog altijd opgetrokken worden indien nodig. Idem dito voor de vrijwillige overuren.

Ook ijveren de werkgevers ervoor om tijdelijk werklozen opnieuw de kans te geven om tijdelijk aan de slag te gaanbij een andere werkgever of in een flexi-job, iets waar ook Open Vld al voor pleitte. De liberalen deden half december het voorstel om flexi-jobs tijdelijk open te stellen voor werknemers die minder dan 80% werken. Ook werklozen en halftijdsen moeten een flexi-job kunnen uitoefenen en dat in alle sectoren, ook in de bouw, zorg en industriële productie.

De werkgevers vragen ook soepelere quarantaineregels, bijvoorbeeld voor dubbel gevaccineerden die nog geen booster kregen. Daarnaast pleiten ze voor veralgemeende vaccinatie.

De Groep van 10 zit opnieuw samen en zal tegen de ministerraad van vrijdag een akkoord proberen sluiten over een vijftal maatregelen, die geactiveerd kunnen worden wanneer de nood het hoogst is. Wat er ook beslist wordt, het zullen sowieso zeer tijdelijke maatregelen zijn, "die alleen geactiveerd zullen worden als het echt nodig is", benadrukt het kabinet van minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) nog. 

Gerelateerde artikels

Aantal flexi-jobs gestegen
Koopkrachtpremie voor winstbedrijven en werkbonus
"Te weinig aandacht voor bedrijven die verlies lijden"

Actueel

Liefdevolle bioteelt
Kleurden onze Rode Duivels té rood?
Lekker en gezond richting feesten
cover-van-supermag-oktober-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy