Buurtsuper.be legt modern loonbeleid zelfstandige handel op tafel

4 min.

Personeel
Belangenbehartiging

Terwijl Delhaize de discussie over zelfstandige supermarkten op scherp zet, mikt Buurtuper.be op een toekomstgericht loonmodel voor wie er werkt. Dat schreef De Standaard dit weekend. 

Buurtsuper.be, binnen Unizo de koepel van de zelfstandige detailhandel, probeert ondanks de hoogspanning rond de verzelfstandiging van supermarkten door Delhaize, stappen vooruit te zetten. Het plan is een nieuw verloningssysteem. Een gelijkschakeling van de paritaire comités ziet Buurtsuper.be niet zitten. Die zou de loonverschillen tussen de supermarkten in eigen beheer en de zelfstandige supermarkten wegwerken.

‘Een zelfstandige supermarkt blijft toch meestal een depannagewinkel. Men laadt zijn kar vol in de Colruyt en koopt tussendoor wat men mist in de zelfstandige winkel in de buurt. De gemiddelde omzet per kassaticket bepaalt mee het rendement en die omzet ligt bij de zelfstandigen een stuk lager’, zegt Luc Ardies, topman van Buurtsuper.be. De winstmarge bij de zelfstandigen bedraagt volgens Ardies 2 procent. ‘Een gelijkschakeling zou die halveren en zelfs tot verliezen leiden’, zegt hij. ‘Wie zou dan nog investeren en ondernemingsrisico lopen?

De vergoeding zou gebaseerd worden op de rollen die de mensen invullen en betekenen dat het loonbeleid vooral oog heeft voor de kernploeg.

Kernploeg

Ardies wijst er ook op dat sommige loonverschillen te maken hebben met toeslagen die op bedrijfsniveau werden gegeven. ‘Het is niet enkel een kwestie van sectoroverleg.’ Zijn ervaring is dat de vakbonden de eigenheid van de zelfstandige winkelier onderkennen. Hij hoopt met de vakbonden afspraken te kunnen maken die toekomstgericht zijn, ook al zijn de middelen beperkt.

‘Wat willen we met de zelfstandige winkelier voor de werknemers en consumenten? We hebben toch liever een winkel met jobs in plaats van een maaltijdkoerier. Een buurtwinkel heeft ook een sociale functie’, zegt Ardies. Toch ziet hij ruimte voor een ambitieus akkoord. ‘Ons voorstel is om de achterhaalde functieclassificatie te vervangen door een modern loonbeleid. De personeelsleden in de supermarkt die verantwoordelijkheid opnemen en zo de trekkers van de winkel zijn, willen we beter kunnen vergoeden. In plaats van te blijven vergoeden op basis van functies zoals rekkenvuller, kassier, verkoper ...’

De vergoeding zou dus gebaseerd worden op de rollen die de mensen invullen en betekenen dat het loonbeleid vooral oog heeft voor de kernploeg. Die ploeg zou dan met jobstudenten en flexijobs aangevuld worden. ‘De jobstudenten en flexijobs zijn geen bedreiging voor het vaste team. Je wil je kernploeg toch ook de kans geven tijd met de familie door te brengen?

Onderwijs

Ardies wijst ook op het belang van onderwijs. ‘In onze sector werken veel kortgeschoolden. We willen ruimte geven voor duaal leren en zo de kans vergroten dat mensen kunnen doorgroeien tot winkelmanager. We willen van het sociaal overleg gebruikmaken om een HR-cultuur te promoten.’

Bij de vakbonden zijn er voorzichtig positieve reacties. Wilson Wellens van de liberale vakbond ACLVB is positief dat Buurtsuper.be met een open geest naar de onderhandelingstafel gaat en zo ook de overkant daartoe stimuleert. Ook bij ACV Plus bestaat de indruk dat een moderner loonbeleid iets is waarover het sectoroverleg kan scoren.

De bonden willen ook iets doen aan grotere supermarktspelers die zich artificieel opsplitsen in kleinere entiteiten om aan sociale verplichtingen te ontsnappen. ‘Een familie die om opvolgingsredenen met aparte vennootschappen werkt, is nog altijd geen grootgrutter zoals een Colruyt’, zegt Ardies daarop.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy