Tête de Moine AOP

5 min.

Productnieuws
SuperMAG

Tête de Moine AOP kent zijn oorsprong bij de monniken van de Abbaye de Bellelay in de gemeente Daicourt. De eerste meldingen van de kaas zijn terug te voeren tot 1192. 

Het avontuur van elke Tête de Moine AOP begint op de bergweiden van de Zwitserse Jura. Dit is de enige plek waar de koeien de perfecte mengeling van aromatische kruiden en planten vinden die de Tête de Moine AOP zijn smaak en karakter geeft. 

Tête de Moine AOP wordt door minder dan tien kaasmakerijen gemaakt met respect voor de eeuwenoude fabricatiemethoden, op basis van verse rauwe bergmelk van koeien die enkel grazen. De kaas wordt minstens twee en halve maand geaffineerd op sparrenhouten planken. 

Sinds 2001 is de kaas erkend als ‘Appellation d’origine protégée’ onder de naam Tête de Moine, Fromage de Bellelay. Het is één van de weinige Zwitserse kaassoorten die dit label mag dragen. Het AOP-label garandeert de consument dat elke Tête de Moine authentiek is, afkomstig uit de Zwitserse Jura, gemaakt werd volgens de traditie en elke keer weer nauwgezet werd gecontroleerd.

De Tête de Moine is halfhard, donkergeel met een bruingele geribbelde korst. De kaas wordt niet gesneden, maar geschaafd met  een kaaskruller of girolle. De korst valt bij het schaven in stukjes uit elkaar, en de kaas vormt zich tot rozetjes. 

Zo word je kampioen van het roosje

Stap 1

Snijd de Tête de Moine overlangs in twee en bewaar een helft in vershoudfolie in de koelkast. Als de korst een beetje kleverig is, leg de Tête de Moine AOP dan zonder verpakking nog een tot twee uur in de koelkast. 

Stap 2

Leg het snijvlak op een proper en vlak oppervlak. Houd de pin van de girolle naar beneden gericht en prik ze in het midden van de kaas. Houd de basis van de girolle perfect horizontaal. 

Stap 3

Draai vervolgens met de girolle terwijl je de kaas vasthoudt en laat de Tête de Moine AOP over de pin glijden tot hij tegen de basis van de girolle komt. Duw de kaas goed over de metalen lipjes, zodat hij niet rond kan draaien tijdens het schrapen. 

Stap 4

Duw niet te hard op het mes tijdens het schrapen. De mooiste roosjes Tête de  Moine AOP maak je wanneer de kaas recht uit de koelkast komt. Pak de roosjes net na het schaven in, zodat ze niet uitdrogen.

Stap 5

Bewaar de Tête de Moine AOP onder zijn kaasstolp of verpak hem in vershoudfolie. Zo bewaart hij al zijn smaak en kan je hem naar believen schaven.

Kaas uit Zwitserland

Kaas uit Zwitserland

Kaas uit Zwitserland staat voor een unieke smaak. Laat je verrassen door de grote diversiteit en ongeëvenaarde kwaliteit. 

Meer weten
Roosjes van de Rosomat

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Eerste groene paprika’s
Papieren vleesschaaltjes bij Delhaize

Actueel

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy