Supermarktoorlog versnelt nu ook Carrefour alle winkels op zondag wil openen
Supermarktketen Carrefour wil de 81 winkels in België in eigen beheer (waarvan 18 in onze regio) elke zondag van 8 tot 13 uur openen. Maar een akkoord met de vakbonden daarover is nog ver weg, onder meer omdat Carrefour het personeel op zondag geen extra loon wil betalen.
Lees hieronder het artikel uit Gazet van Antwerpen
Op maandag 31 maart waren de Carrefour-winkels van Schoten, Borsbeek, Schilde en Edegem van 8 tot 13 uur gesloten door een staking. Dat was een gevolg van de gesprekken die Carrefour met de vakbonden voert over enkele wijzigingen die het wil doorvoeren. Voorlopig zijn er geen nieuwe acties gepland, maar de onderhandelingen tussen Carrefour en de vakbonden lopen stroef.
Om de harde concurrentie met andere supermarkten aan te kunnen, wil Carrefour zijn 81 geïntegreerde winkels in België elke zondag een halve dag kunnen opendoen. Het personeel zal dan op vrijwillige basis op zondag kunnen werken. Carrefour wil de uurroosters ook pas twee weken op voorhand bekendmaken, in plaats van drie weken (in de Carrefour Markets) en vijf weken (in de hypermarkten) nu.
Het verhaal doet denken aan de ingrijpende wijzigingen die Delhaize in de voorbije twee jaar heeft doorgevoerd. Delhaize heeft zijn 128 eigen winkels in België overgedragen aan zelfstandige uitbaters. De meeste van die 128 winkels zijn nu op zondag open.
Maandag hebben de vakbonden en Carrefour opnieuw samengezeten. “We hebben geluisterd naar de voorstellen die Carrefour heeft gedaan, maar gaan er absoluut niet mee akkoord”, zegt Lindsey Verhaeghe, secretaris van de socialistische vakbond BBTK. “Carrefour wil het personeel dat op zondag komt werken bijvoorbeeld geen toeslag geven. Zondagswerk wordt dus in het algemeen beschouwd als een gewone werkdag in de week.”
“We kunnen ook niet aanvaarden dat het personeel pas dik twee weken op voorhand, namelijk twee weken plus de lopende week, de werkplanning krijgt”, zegt Lindsey Verhaeghe. “Het is dan heel moeilijk om nog een plaats in de kinderopvang te vinden. Ook voor de vele werknemers van Carrefour die met een deeltijds contract werken, wordt het met die laat aangekondigde uurroosters moeilijker om hun werk bij Carrefour te combineren met een andere job.”
De vakbond heeft er ook een probleem mee dat Carrefour onder meer voor de zondagsopeningen een beroep wil doen op studenten en flexi-jobbers. “Die zijn goedkoper, maar tegelijk zijn er ook veel werknemers die minder uren bij Carrefour werken dan ze willen”, zegt Lindsey Verhaeghe. “Zij krijgen in dit plan onvoldoende de kans om meer te werken.”
Ook de christelijke vakbond ACV kan zich niet vinden in de plannen van Carrefour. “Het komt erop neer dat Carrefour steeds meer vraagt van zijn werknemers, maar er niets tegenover zet”, zegt Wouter Parmentier, secretaris van ACV. “Door de concurrentie tussen supermarkten is het personeel altijd opnieuw het kind van de rekening.”
Maar als Carrefour de winkels niet op zondag opent, gaat het dan niet failliet? “Wij willen graag meedenken aan maatregelen waardoor Carrefour beter kan concurreren”, zegt Wouter Parmentier. “Onze achterban zal beslissen of zondagswerk op vrijwillige basis kan worden aanvaard. Maar dan moet er wel iets tegenover staan."
Carrefour bevestigt dat het zondagswerk niet extra wil betalen. “We volgen daarmee wat er gangbaar is in de sector”, zegt Regine Van Tomme, woordvoerder van Carrefour. “Wij betalen wél extra voor de mensen die door zondagswerk meer uren doen dan wat er in hun contract staat. Als iemand door zondagswerk 35 uur per week werkt, terwijl die persoon een contract voor 30 uur heeft, betalen we die 5 extra uren wel dubbel.”
Volgens de vakbonden zal dat in de praktijk weinig gebeuren, omdat Carrefour op zondag ook met flexi-jobbers en studenten kan werken, of anders met werknemers die nog niet aan hun maximale aantal uren komen. Carrefour benadrukt wel dat het zijn plan alleen wil doorvoeren als er een akkoord is met de vakbonden. Maar dat akkoord lijkt nog ver weg. Op 23 juni zitten de directie en de vakbonden opnieuw samen.
De vakbonden willen ook dat er ineens één akkoord komt met alle supermarkten die nog winkels in eigen beheer hebben, zoals Colruyt, Aldi en Lidl. “Want anders komen de andere ketens na een eventueel akkoord met Carrefour ook weer aankloppen”, zegt Wouter Parmentier.
Bron: Gazet van Antwerpen
Actueel

Bestel je exemplaar van 'De Motivatiecodex'
“Overuren? Ze willen gewoon naar huis en hun eigen ding doen”
Lees artikel

Gesprek met Carrier & Refbuster
"Tekort aan F-gassen zal wetgeving inhalen"
Lees artikel
