"Steden en gemeenten moeten hun verantwoordelijkheid ten aanzien van zwerfvuil opnemen"

3 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging

Buurtsuper.be betreurt het dat Vlaamse steden en gemeenten de kosten voor een statiegeld systeem integraal wil doorschuiven naar supermarkten, waarvan de overgrote meerderheid worden uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

Lees hieronder ons persbericht. 

De Vlaamse steden en gemeenten willen niet dat PET-flessen en blikjes met statiegeld ingezameld worden via vuilnisbakken op het openbaar domein, want volgens hun vereniging VVSG zou in zo’n geval een deel van de kosten bij de lokale besturen terechtkomen. De VVSG is van mening dat de verpakkingsindustrie en de distributiesector volledig verantwoordelijk moeten zijn voor de invoering van een statiegeldsysteem. “In elk statiegeldsysteem moet er een rol zijn voor de supermarkten op vlak van terugname”, klinkt het. 

De discussie kadert in het debat rond de invoering van het statiegeld dat Vlaanderen wil invoeren om het zwerfvuil aan te pakken. Buurtsuper.be betreurt het dat Vlaamse steden en gemeenten de kosten integraal willen doorschuiven naar supermarkten, waarvan de overgrote meerderheid worden uitgebaat door zelfstandige ondernemers.

Buurtsuper.be stelt dat er een onderscheid moeten worden gemaakt tussen enerzijds het beheer van verpakkingsafval en anderzijds zwerfvuil. Die zelfstandige supermarkten hebben immers destijds, samen met de andere schakels in de voedingsketen, Fost Plus opgericht en gefinancierd om te voldoen aan de terugnameplicht van verpakkingsafval.

Buurtsuper.be vindt het dan ook zeer ongepast dat gemeenten en steden die supermarkten opzadelen met een uitgebreid statiegeldsysteem, met als gevolg dat winkels de rol van containerpark moeten opnemen. Supermarkten verkopen geen verpakkingen met de bedoeling dat burgers die na gebruik in de natuur gooien. Dankzij Fost Plus financiert de privé-sector het verpakkingsbeheer al. België behoort op vlak van recyclagedoelstellingen trouwens tot de Europese top.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Als burgers de opgelegde regels van afvalinzameling niet volgen en hun blikjes en PET-flessen achteloos in de bermen gooien, dan voelen wij ons - in tegenstelling tot wat de VVSG beweert - allerminst verantwoordelijk. Als gemeenten en steden er niet in slagen om een degelijk handhavingsbeleid door te voeren om hardleerse sluikstorters te sanctioneren, dan is het kort door de bocht om supermarkten daar verantwoordelijk voor te stellen.”

Buurtsuper.be vult tot slot aan dat recente Europese wetgeving fabrikanten en supermarkten reeds een heffing oplegt in kader van de zwerfvuilproblematiek. Een dubbele financiering is daarom uit den boze.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy