De vorming van de Vlaamse regering gaat mogelijk de laatste fase in. Er liggen talrijke voorstellen op tafel om 2,5 miljard euro te besparen. De N-VA kijkt daarvoor onder meer naar de afschaffing van doelgroepenkortingen en naar fiscale kortingen voor werkgevers die bijvoorbeeld ouderen of personen met een handicap aanwerven. Ook het Vlaamse opleidingsverlof ligt in het vizier.
Verrassend toch dat een regering die de 80% werkzaamheidsgraad beoogt gaat besparen op opleidingssubsidies?
Momenteel blijft de tewerkstellingsgraad steken op 75,4%. De regering zal vooral moeten inzetten op specifieke doelgroepen zoals kortgeschoolden om haar doelstelling te bereiken.
Vlaanderen scoort met 52,6% tewerkstelling van kortgeschoolden trouwens opvallend zwak: Frankrijk doet beter met 54,3%, Duitsland haalt 64,9% en Nederland zelfs 67,6%*
De zelfstandige detailhandel is bij uitstek een sector waar jongeren zonder diploma tewerkstellingskansen krijgen en zelfs kunnen doorgroeien. Het is niet alleen belangrijk om op professioneel vlak een succes(je) te boeken. Ook op persoonlijk vlak stelt hen dat in staat om meer zelfvertrouwen op te doen en te groeien.
Een doelgericht arbeidsmarktbeleid, waarbij aan de hand van gerichte doelgroepenkortingen en opleidingssubsidies fors wordt ingezet op de tewerkstellings- en ontwikkelingskansen van werkzoekenden, is de enige manier om een hogere werkzaamheidsgraad te bereiken.
Snoeien in deze steunmaatregelen zal sowieso zijn effect hebben op een sector die vandaag meer dan 100.000 winkelbedienden tewerkstelt.
* Bronnen: Steunpunt Werk en UGent