Quarantaineperiode opnieuw ingekort


Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

Vanaf maandag 23 november mag wie zich niet ziek voelt maar wel in nauw contact is geweest met een coronapatiënt (de zogenaamde ‘hoogrisico’- contacten), na zeven dagen uit quarantaine. Maar wel pas na het afleggen van een negatieve test. Sinds een paar weken was dit tien dagen quarantaine, zonder dat er de mogelijkheid was om getest te worden en dus vervroegd uit quarantaine terug te keren.  

Buurtsuper.be en UNIZO hadden bij de verlenging van de quarantaineperiode naar 10 dagen gewaarschuwd voor personeelstekorten in ondermeer essentiële sectoren zoals supermarkten. Buurtsuper.be drong toen aan om snellere testing mogelijk te maken. 

Vanaf maandag wordt het testen van 'hoogrisico- en nauwe contacten' hervat. Het gaat vooral om mensen zonder ziektesymptomen die langer dan 15 minuten op minder dan anderhalve meter van een bevestigde coronapatiënt zijn geweest.

Een andere belangrijke groep zijn mensen die terugkeren uit het buitenland, net als de mensen die door de corona-app gewaarschuwd worden voor een gevaarlijke blootstelling.

Alle hoogrisicocontacten worden dus getest met een PCR-test, exact een week na de dag dat het hoogrisicocontact plaatsvond. Die tests zullen gebeuren in een testcentrum. Mensen krijgen een activatiecode via sms en kunnen zich via de website mijngezondheid.belgie.be aanmelden.

Nieuw is dat het proces wordt losgekoppeld van de huisartsenpraktijken. 'We zijn blij dat het testen van mensen zonder symptomen helemaal van ons bord wordt gehaald. Ook het afleveren van quarantaineattesten voor de werkgever wordt bij ons weggehaald. Dat scheelt een pak administratieve rompslomp', zegt Roel Van Giel, de voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica hierover.

Kan jij nog volgen?

Heb je een hoogrisicocontact gehad maar heb je geen ziekteverschijnselen? Dan kan je je voortaan toch weer laten testen. Maar je mag daarvoor niet naar de huisarts. Je moet daarvoor naar een triagecentrum. En om daar een afspraak te kunnen maken, moet je eerst een code krijgen. En die komt van het opsporingscentrum. Wie wel symptomen heeft, kan zich nog altijd gewoon laten testen bij de huisdokter. Ingewikkeld?

De VRT Nieuwsredactie zet al je vragen en de antwoorden op een rijtje. 

Gerelateerde artikels

Mondmaskers in werkplaats: nog altijd verplicht?
Geen mondmaskers meer in winkels
Buurtsuper.be steunt UNIZO-oproep om mondmaskerplicht af te schaffen

Actueel

Aldi experimenteert met winkel zonder kassa
Vier Vlaamse traditionele streekproducten erkend
Mondmaskers in werkplaats: nog altijd verplicht?
SuperMAG juni 2021

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy