Opvallend laag ziekteverzuim

2 min.

Personeel
Coronacrisis

Volgens Acerta gingen er in november en december 2020 slechts 1,8 procent van de werkuren verloren door kort ziekteverzuim (minder dan een maand). Dat is een kwart minder dan dezelfde periode vorig jaar en een daling van bijna 30 procent ten opzichte van de lockdown in het voorjaar. 

Ook de eerste cijfers van 2021 bevestigen de positieve trend. Al drie maanden op rij liggen de ziektecijfers dus ruim lager dan een jaar eerder. Dit komt wellicht door de beperkte contacten en het vele thuiswerk.

"Maar de Belg zit thuis niet te kniezen en past zich aan", stelt professor psychologie Elke Van Hoof (VUB) in een interview voor De Morgen. Dit is in tegenspraak met eerdere signalen dat de pandemie stevig inhakte op de veerkracht en het welbevinden van de werkende Belg. "Wat we zien is dat die werkende Belg net meer veerkracht heeft dan we denken."

Het kortstondig ziekteverzuim voor het volledige jaar 2020 lag 7,4 procent lager dan in 2019. "Mensen hebben zich tijdens de eerste coronagolf nochtans uit voorzorg al bij de minste ziektesymptomen ziek gemeld, en toch blijven de ziektecijfers voor alle coronamaanden van 2020 onder die van 2019", stelt Kathelijne Verboomen van Acerta Consult.

Bron: De Morgen

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm
PMO bouwt leermodules om

Actueel

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy