Onverpakte voeding verkopen

3 min.

Coronacrisis
SuperMAG

Hoewel er geen bewijzen zijn dat COVID-19 wordt overgedragen via (onverpakte) voeding, zijn sommige consumenten wel bang om zo besmet te raken. Via het project COOVIRH (Coronaveiligere Omgevingen van Onverpakte Voeding in Retail en Horeca) zoekt innovatieplatform Flanders’ FOOD naar maatregelen die ondernemers in de voedingsindustrie, retail en horeca kunnen helpen om onverpakte voeding op een veilige manier aan te bieden.   

Een multidisciplinair team van specialisten uit de meubel- en verpakkingsindustrie verzamelde verschillende oplossingen waarmee onverpakte voeding veilig kan worden aangeboden.  

Uit deze ideeën werden er drie geselecteerd via co-creatiesessies met experten, ondernemers en consumenten: een handsfree leveringskast, een zelfbedieningskast met sensor en handschoen en een zogenaamde 'coronatafel'. 

1. Handsfree leveringskast

Deze kast met lockers - op kamertemperatuur of gekoeld - is zo multifunctioneel inzetbaar dat hij het hoogst scoorde tijdens de co-creatie sessie.

De kast kan je aan de buitenzijde van een retail- of horecazaak of op een openbare plek (parking, appartementsblok) plaatsen. Producten worden op voorhand besteld. De consument ontvangt een tijdstip en een code voor de afhaling van het door hem bestelde product. Het desbetreffende kastje of luikje kan handsfree geopend worden met behulp van de code. 

2. Zelfbedieningskast met sensor en handschoen

De zelfbedieningskast is een gekend systeem bij de Vlaamse supermarkten. Als klant kan je zelf je product kiezen. Er bestaan echter ook zelfbedieningskasten die automatisch openen met een sensor waardoor de consument niet meer in aanraking komt met de kast.  

Om ook op een coronaveilige manier het onverpakte product uit de kast te halen, wordt er voor gesteld dat  met handschoenen te doen. Deze handschoenen vind  je enkel bij de kast en worden onmiddellijk na jouw handeling verzameld in een recyclagebakje.

Uit de validatietesten zal nog moeten blijken of het verplicht gebruik van handschoenen kans op slagen heeft.

3. Coronatafel

De ‘coronatafel’ is een derde innovatieve oplossing en biedt een alternatief op de plexiglazen spatschermen in de horeca, retail, bedrijfskantines …. Deze tafel beschikt in het midden over een ingebouwd lucht-reinigings  systeem, gebaseerd op HEPA-filtratie. Een luchtreiniger zuigt van onderuit lucht aan, filtert deze en blaast de gezuiverde lucht naar boven. De lucht wordt dus continu gezuiverd en creëert een onzichtbaar luchtscherm rondom de tafel. HEPA-filtratie wordt al gebruikt in cleanrooms en ziekenhuizen.

Dit Belgisch en gepatenteerd tafelconcept zal verder uitgetest worden met ondernemers en consumenten in een bedrijfs- of ziekenhuisrestaurant.

Deze drie maatregelen worden tot eind mei verder onderzocht en uitgetest in verschillende settings (retail, horeca, bedrijfs- en ziekenhuisrestaurant). Alle verzamelde maatregelen, alsook de lessons learned, zullen finaal in een praktijkgids gegoten worden om zo onder nemers uit de voedingsindustrie, retail en horeca te ondersteunen.

Samen voor sterke groei door innoveren en internationaliseren. Dit project wordt gesteund door Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en uitgevoerd in samenwerking met Flanders’ FOOD, WOOD.BE, Pack4FOOD en Unizo/Buurtsuper.be, met begeleiding van Fevia Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, de Federatie van Grote Bakkerijen van België, Fedustria, Comeos, Idewe, Sciensano en Fresh Trade. Flanders’ FOOD is de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie. Door deze cluster werking willen we samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren. Ontdek de andere clusters op www.vlaio.be/clusters. #sterkgroeien

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
De juiste reflex

Lekker van bij ons

De juiste reflex

2 min.

Actueel

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy