Ontwerpakkoord voor arbeiders in voedingshandel

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

De sociale onderhandelaars hebben in het Paritair Comité dan toch een ontwerp van sectorakkoord kunnen maken. De Centrale voor Levensmiddelenbedrijven (waaronder Buurtsuper.be) is daar de woordvoerder voor de kmo’s.

Het akkoord voorziet een algemene loonsverhoging van 0,4% (= loonnorm) vanaf 1/1/22. Aangezien die +0,4% in principe het akkoord 2021-2022 moet bevatten, hebben de onderhandelaars een éénmalige jaarpremie van €130 voorzien om 2021 te overbruggen en op die manier te vermijden dat men lonen met retroactiviteit moet gaan uitbetalen. Deze premie wordt betaald samen met de eindejaarspremie van 2021.

Het sectorakkoord voorziet tevens een éénmalige coronapremie van €500, met uitzondering van de kmo’s (<50 werknemers), alwaar een coronapremie van €200 wordt voorzien en enkel voor zover ze in 2019 én 2020 een bedrijfswinst realiseerden.

Die Coronapremie wordt uitbetaald onder de vorm van consumptiecheques en aan de werknemers die in dienst zijn op 31 oktober 2021 en hebben gewerkt tussen 1 april 2020 tot 31 maart 2021. Voor deeltijdsen wordt de premie een pro rata de prestaties uitbetaald. De premie wordt uitbetaald samen met de eindejaarspremie van 2021 en wordt niet meegerekend in de bepaling van de eindejaarspremie.

Het waren moeizame onderhandelingen waarbij de vakbonden een stakingsaanzegging hadden aangekondigd voor de eindejaarperiode. Buurtsuper.be is uiteindelijk tevreden met het resultaat, temeer omdat de sociale partners rekening hielden met de specificiteit van de kmo’s waar de financiële draagkracht veel kwetsbaarder is dan bij de grootwarenhuizen.    

Gerelateerde artikels

Loonaanpassingen PC201 en 202.01
Vrees voor personeelstekorten
Buurtsuper.be erkend als Groepsvertegenwoordiger

Actueel

Voortaan slechts één test
Traditionele streekproducten
Op de fiets voor buurtsupers en speciaalzaken
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy