Oekraïense vluchtelingen aan het werk in onze sector?

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

Recent bleek eens te meer het structureel personeelstekort in de kleinhandel. Buurtsuper.be onderzoekt daarom momenteel de tewerkstellingskansen van Oekraïense vluchtelingen in de zelfstandige detailhandel.

Een Sparfiliaal in Limburg moest afgelopen week twee keer de deuren sluiten door een personeelstekort. Ook andere werkgevers uit de sector klagen dat ze personeel dat vertrekt, niet meer kunnen vervangen (zie bericht hieronder)

 

Winkels moeten tijdelijk sluiten door personeelstekort

Het Sociaal Fonds voor de Zelfstandige Kleinhandel, samengesteld uit de representatieve werknemers- en werkgeversorganisaties, heeft recent met de Vlaamse regering een convenant ondertekend waarbij ze zich engageert om de tewerkstellingskansen van Oekraïense vluchtelingen en werkzoekenden te onderzoeken.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “We vinden het onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om vluchtelingen die tijdens hun verblijf in ons land een job willen uitoefenen, te ondersteunen in hun zoektocht. Het momentum hiervoor is geschikt, aangezien we vaststellen dat sommige van onze winkels moeten sluiten door personeelsgebrek."

"Het zal niet evident zijn om Nederlands-onkundige werkwilligen in de retail aan een job te helpen. Maar mogelijk kan de personeelsschaarste in onze sector toch aanleiding zijn om beide partijen - enerzijds gemotiveerde werkzoekenden en anderzijds werkgevers die het lastig hebben om gemotiveerd personeel te vinden - toch aan elkaar te koppelen", aldus Luc Ardies. 

Buurtsuper.be en de andere bij UNIZO aangesloten sectororganisaties uit de retail plannen, samen met hun opleidingscenter PMO en de VDAB, een passende selectie- en opleidingsprocedure na de zomer.   

PMO en VDAB organiseren reeds meer dan 20 jaar opleidingen voor werkzoekenden. Meer dan 1/3 hiervan zijn trouwens van allochtone afkomst en vindt na de opleiding in meer dan 75 % van de gevallen een passende job in de zelfstandige kleinhandel.   

Geïnteresseerde werkgevers kunnen zich al melden bij info@buurtsuper.be of info@pmocvba.be

Ons persbericht over deze problematiek werd goed opgepikt door de pers. Klik door op het artikel hieronder voor een overzicht.

Buurtsuper.be wil Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen in detailhandel

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Wat als jobstudent meer dan 475 uren gewerkt heeft?

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy