Nog meer kopzorgen voor Delhaize: tientallen uitbaters verzetten zich tegen nieuwe regels die supermarktketen wil opleggen

2 min.

Franchise
Delhaize

Naast het overnameplan voor 128 winkels krijgt supermarktketen Delhaize er nog wat kopzorgen bij. Uitbaters van de 636 vestigingen die nu al zelfstandig worden uitgebaat, komen namelijk in het verzet tegen de nieuwe voorwaarden die Delhaize ook hen wil opleggen. “Dit nieuwe contract tekenen? Dan stopt het verhaal”, zegt één van hen aan HLN. Met hun eisenbundel onder de arm willen ze Delhaize om een formeel onderhoud vragen.

Nadat Delhaize al voor 15 van in totaal 128 vestigingen een overnemer heeft gevonden, dient zich nog een ander probleem aan voor de directie. Tientallen uitbaters van Delhaize-vestigingen die nu al via franchisemodel (zelfstandig, red.) worden uitgebaat, verzetten zich namelijk tegen . Dat heeft Het Laatste Nieuws vernomen. Onder meer in de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen verenigen verschillende franchisenemers zich tegen de nieuwe voorwaarden die hen wacht, maar ook aan de andere kant van de taalgrens borrelt het protest op.

Op maandag kondigde Delhaize aan dat het voor 15 van de 128 over te nemen vestigingen al een overnemer heeft gevonden. 

“Niemand had dit zien aankomen”, zegt een zelfstandig ondernemer die al geruime tijd een Delhaize in Vlaanderen uitbaat. Aanvankelijk leek het erop dat Delhaize de nieuwe regels alleen zou invoeren voor de 128 over te nemen vestigingen, maar de uitbaters van de 636 Belgische Delhaize-vestigingen die nu al via franchise worden beheerd, moesten via de pers vernemen dat ook hun overeenkomsten op termijn aangepast zullen worden. “Van zodra hun contracten aflopen, zullen de nieuwe overeenkomsten een gelijkaardige update krijgen”, zei Delhaize daarover.

Het zorgt voor opborrelend onbegrip bij de uitbaters van de 636 franchisevestigingen. Tientallen van hen verenigen zich bij verschillende advocatenbureaus om samen een vuist te vormen tegen de nieuwe regels van Delhaize. Dat bevestigen verschillende betrokkenen anoniem. Eén van de advocaten die Het Laatste Nieuws kon spreken, vertegenwoordigt ondertussen meer dan vijftig uitbaters uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Daarbij zitten meerdere ondernemers die verschillende Delhaize-vestigingen uitbaten.

Ook Buurtsuper, de Unizo-organisatie die de belangen van zelfstandige supermarkten verdedigt, heeft weet van franchisenemers die zich verenigen. “Over het hele land vormen zich groepen ondernemers die een advocatenkantoor onder de arm nemen”, zegt Luc Ardies, CEO van Buurtsuper. Samen met z'n Franstalige tegenhanger wil Ardies de zelfstandige uitbaters van Delhaize verenigen. “Nu al vertegenwoordigen we ongeveer twee derde van de franchisenemers”, zegt Ardies.

Dit is een heel belangrijk dossier. Niet alleen voor de uitbaters van Delhaize, maar voor de hele sector."

Luc Ardies

Buurtsuper is van plan Delhaize een formeel onderhoud te vragen. Daarbij wil het een gemeenschappelijke eisenbundel (zie kader) vanuit de zelfstandige ondernemers op tafel leggen. “Dat zijn de voornaamste pijnpunten die in het contract staan en die we uit de wereld willen helpen”, zegt Ardies. “Dit is een heel belangrijk dossier. Niet alleen voor de uitbaters van Delhaize, maar voor de hele sector. Als we hierop toegeven, zullen andere supermarktketens snel volgen om de contracten voor hun franchisenemers te verstrengen. Het franchisemodel kan dé succesformule zijn om onze retail en het lokaal ondernemerschap te wapenen voor de toekomst, maar dan moet het om evenwichtige overeenkomsten gaan.”

Het belang van het aangepaste contract kan ook volgens de anonieme uitbater niet onderschat worden. Hij spreekt anoniem, omdat de schrik er bij verschillende franchisenemers goed in zit. Wie z'n hoofd boven het maaiveld uitsteekt, vreest repercussies, valt te horen. “We weten dat Delhaize daar rancuneus in is”, zegt iemand anders uit de sector. “Zelfstandige ondernemers vrezen bijvoorbeeld om niet meer of minder beleverd te worden door de centrale van Delhaize, wat een serieuze streep door de rekening kan betekenen.”

“Dit is geen kleine ingreep”, benadrukt de uitbater. “Zijn ze (de Delhaize-directie, red.) bereid iets aan dat nieuwe contract te wijzigen? Of blijft het bij punten en komma's? De overeenkomst voor mijn winkel loopt binnen enige tijd af. Wat als ik de nieuwe regels moet ondertekenen zoals ze nu voorliggen? Dan stopt het voor mij. En ik vrees dat vele andere zelfstandige uitbaters ook zullen afhaken. Ondernemers van wie het contract binnen enkele maanden vervalt, zitten nu met de handen in het haar. Zij weten niet wat te doen.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Foto: Photo News

Belangrijkste pijnpunten

Buurtsuper - de organisatie die zelfstandige supermarktuitbaters verenigt – schuif onder meer deze vijf pijnpunten naar voren met betrekking tot het nieuwe standaardcontract dat Delhaize hanteert voor z’n franchisenemers.

  • “Een inperking van de commerciële vrijheid van de zelfstandige uitbaters", zegt Ardies. Volgens het nieuwe contract moeten aangeslotenen minstens 95 procent van het door Delhaize aanbevolen assortiment aanbieden en kan, uitgezonderd van wat streekproducten, enkel bij de door Delhaize aangeduide fabrikanten worden afgenomen. "Dat staat in schril contrast met de vroegere situatie, waarin aangeslotene vooral voor verse voeding - die cruciaal is voor de winstgevendheid van een supermarkt - over de nodige aankoopvrijheid kon beschikken”, klinkt het.
  • Delhaize bepaalt in het nieuwe contract de maximale verkoopprijs die uitbaters voor producten mogen aanrekenen. Bovendien moeten ze alle promoties verplicht volgen. “Het wat franchisenemers nagenoeg geen ruimte om te waken over de winstgevendheid van hun supermarkt."
  • Afgelopen jaren schoot Delhaize al meermaals tekort met z'n leveringen. De nieuwe contracten vrijwaren Delhaize van enige aansprakelijkheid rond het correct en tijdig beleveren van haar aangeslotenen, aldus Buurtsuper. "lets wat uiteraard onaanvaardbaar is, aangezien het om één van de fundamentele verplichtingen gaat van een franchisegever."
  • Volgens Buurtsuper voorziet Delhaize "disproportionele boetes" in de nieuwe aansluitingsovereenkomst. Wanneer franchisenemers de regels niet volgen, zouden die een boete moeten betalen tot 15 procent van hun omzet. "Terwijl de nettowinst maximaal 2 procent is."
  • Het niet-concurrentiebeding dat is opgenomen in het contract verbiedt franchisenemers tot een jaar na de beëindiging van hun samenwerking met Delhaize om op dezelfde plaats een andere winkel te openen. "Een regelrechte bedreiging voor het fundamenteel recht om te ondernemen", aldies Ardies.

Gerelateerde artikels

Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
Europese regeling rond commerciële samenwerking
Bescherming tegen onevenwichtige franchisecontracten

Actueel

"Buurtsupers ontzorgen met Superbuurt"
Geen vervanging voor gepensioneerde winkelbedienden
De tips van Spar Glabbeek

Zo word je Buurtsuper van het jaar

De tips van Spar Glabbeek

2 min.
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy