Werkplekleren

3 min.

PMO
Personeel

In Trends van vandaag is er bij de start van het nieuwe schooljaar aandacht voor duizenden kmo’s die klaar staan om studenten te ontvangen in het systeem van duaal leren. In het schooljaar 2020‑2021 volgden 1.719 leerlingen in het secundair onderwijs niet enkel les op school, maar stonden ze elke week ook enkele dagen op de werkvloer.

Dat systeem van duaal leren ging vijf jaar geleden in Vlaanderen van start. Het aantal leerlingen dat duaal leert, steeg in die periode van 128 naar meer dan 1700. Op 469.000 studenten in het secundair onderwijs blijft dat een kleine groep. Tellen we de leertijdstudenten en de leerlingen in het deeltijds beroeps secundair onderwijs (dbso) mee, dan staan in Vlaanderen al iets meer dan 10.000 studenten op de werkvloer.

In vergelijking met die systemen focust duaal leren wel sterk op het integreren van de beroepsgerichte vorming en de werkervaring.

Zeker bij kmo’s is het enthousiasme voor duaal leren groot. Om duaal leren te kunnen aanbieden, moet een onderneming wel een erkenning voor vijf jaar aanvragen. Vorig schooljaar hadden 4204 bedrijven zo’n erkenning.

Kmo’s zijn ook de grootste aanbieders van leerwerkplekken. Van de ondernemingen met een goedgekeurde erkenning heeft 83 % minder dan vijftig werknemers.

De Vlaamse overheid ondersteunt de deelnemende ondernemingen met een stagebonus, een mentorkorting en doelgroepkortingen. Ook vanuit het Sociaal Fonds voor de Zelfstandige Kleinhandel (SF201 en 202.01) zijn er interessante premies.

Zeker voor kmo’s maakt die steun het engagement haalbaar, want ze investeren tijd en middelen om de student intensief te begeleiden. Maar nog meer dan de bonus is de kans om een goede nieuwe werknemer te vinden een belangrijke motivatie. De inspanningen van de kmo’s leveren hen in elk geval waardering op. Uit onderzoek van het ODIN-kennisplatform blijkt dat de kwaliteit van duaal leren hoger ligt bij kleine ondernemingen dan bij grote. Zo blijken jongeren in kleine bedrijven beter te scoren op de complexiteit van de uitgevoerde taken.

Sectorconsulenten

UNIZO en Buurtsuper.be hebben nog voor de zomer samen met de vakbonden een sectorconvenant getekend, waarbij de Vlaamse regering budget ter beschikking stelt om zogenaamde ‘Sectorconsulenten’ aan te werven. Die ‘Sectorconsulenten’ zullen bij werkgevers uit de zelfstandige kleinhandel praktijkgerichte en betaalbare personeelsopleidingen aanbieden en de voordelen van duaal leren en verlenen van stageplaatsen aan leerjongeren toelichten. 

Meer info volgt. Heb je nu al vragen over ons aanbod van praktijkgerichte en betaalbare personeelsopleidingen, check dan www.pmocvba.be of neem contact op met wendy.labie@pmovzw.be

Gerelateerde artikels

Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
"Loslaten om de belangrijkere dingen steviger vast te pakken"
Enthousiaste werkkrachten dankzij individueel maatwerk

Actueel

Betalingen met gsm goedkoper voor handelaars dan de kaart
Nooit meer een harde of overrijpe avocado
Jumbo Niel brengt mensen samen tijdens ramadan
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy