Na de werkloosheidsval de promotieval?

3 min.

Personeel
Rentabiliteit

In sommige gevallen is het voor een werkloze financieel aantrekkelijker om te blijven genieten van een uitkering dan om aan de slag te gaan.

De federale overheid speelde daar reeds op in met en verminderde de sociale bijdragen en de personenbelasting op de laagste lonen, zodat de betrokkenen netto meer overhouden. Nu wil ook de Vlaamse regering haar duit in het zakje doen.

In het regeerakkoord 2019-2024 heet het dat ze "via een nieuwe jobbonus het verschil tussen werken en niet-werken groter wil maken om op die manier 120.000 Vlamingen extra aan een job te helpen".

Maar als werkgevers hun bedienden uit die categorie nu een extraatje willen geven, dreigen de betrokkenen slechter af te zijn. Boven een loon van 2.500 euro per maand zou er geen jobbonus meer zijn. 

Promotieval

Wim Coumans, lid van de Hoge Raad voor Financiën, noemt de maatregelen om de werkloosheidsval tegen te gaan goed. Ze hebben wel degelijk een positief resultaat. Maar in een bijdrage in 'De Gids op Maatschappelijk Gebied' wijst hij er echter tegelijk op dat het ontwijken van de werkloosheidsval nu een promotieval creeërt.

Het systeem zorgt er namelijk voor dat minimumloners die opslag van hun werkgever krijgen, daar weinig of niets van overhouden. De fiscus en de sociale zekerheid pikken immers het overgrote deel van de opslag in. En voor de werkgever kost het erg veel.

"Stel dat een werkgever zijn minstverdienende werknemers een netto-opslag wil geven van 100 euro, dan zal die daar ongeveer 600 euro voor moeten op tafel leggen: 100 euro meer nettoloon voor de werknemer en 500 euro voor de overheid."

Een werknemer met een erg laag loon wordt dan ook nauwelijks of niet beter van de opslag. Integendeel zelfs. Als hij alles meerekent, kan hij er zelfs nog aan inschieten door het verlies aan andere voordelen (minder studietoelagen, meer betalen voor kinderopvang en voor het huren van een sociale woning, …).

De aanpak van de promotieval moet een hogere prioriteit krijgen dan het verder wegwerken van de werkloosheidsval, besluit Coumans.

Gerelateerde artikels

Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
"Loslaten om de belangrijkere dingen steviger vast te pakken"
Enthousiaste werkkrachten dankzij individueel maatwerk

Actueel

Nieuwe regering zal geen vleestaks invoeren
Van Eccelpoel opnieuw aan het verbouwen
Drie podcasts over lokale voeding
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy