Minister Dermagne wil verbod op studentenarbeid tijdens stakingen en extra informatieplicht voor overnemers

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging
Delhaize

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) werd gisteren in de Kamer bevraagd over het sociaal conflict bij Delhaize. Hij wil de referentieperiode in de wet-Renault verdubbelen van 60 naar 120 dagen, maar ook de informatieplicht uitbreiden bij de overgang van ondernemingen. Tot slot zou er volgens hem een verbod op studentenarbeid moeten komen tijdens stakingen en moeten overnemers in kader van cao 32bis extra garanties bieden aan de overgenomen werknemers.

Werkgeversorganisaties VBO en Unizo reageren afwijzend op de plannen van Dermagne.

Check hieronder het bericht van Belga hierover. 

Het conflict bij de warenhuisketen is al maanden aan de gang. Ondanks de aanduiding van een sociaal bemiddelaar blijft het water tussen directie en vakbonden diep. Eind deze maand staat een nieuwe ondernemingsraad op de agenda. Intussen heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront een verzoeningsaanvraag ingediend bij de sociaal bemiddelaar.

Dermagne wil ook een aantal wetswijzigingen doorvoeren om kleine en grote gebreken in de regelgeving aan te pakken. Die kwamen opnieuw aan het licht door het dossier-Delhaize, maar staken ook al de kop op in de dossiers rond Makro en Blokker. De minister heeft die teksten nu klaar en gisteren overgemaakt aan de sociale partners.

In totaal is sprake van zeven aanpassingen, zowel aan de wet-Renault die de regels vastlegt in geval van collectief ontslag, maar ook aan de regelgeving rond de overgang van bedrijven, die bepaald zijn in cao 32bis.

  • Nu is volgens de wet-Renault sprake van collectief ontslag wanneer over een periode van 60 dagen een bepaald aantal werknemers getroffen is. Dermagne wil die referentieperiode uitbreiden naar 120 dagen.
  • De minister wil ook een extra informatieplicht invoeren van de overnemer tegenover het personeel dat hij mee wil overnemen, zodat dat personeel meer zekerheid heeft over de jobinhoud en de arbeidsvoorwaarden. Indien die informatie niet blijkt te kloppen, worden sancties voorzien.
  • Voorts wil Dermagne verbieden dat bedrijven een beroep doen op studentenarbeid om stakende personeelsleden te vervangen.

Bij de werkgeversorganisaties zijn de eerste reacties afwijzend. Unizo: "De huidige regeling is al zeer streng en biedt al meer garanties dan vele kmo's aankunnen. Minister Dermagne wil misbruik maken van de problematiek in het Delhaizedossier om de wetgeving nog verder uit te breiden. Dit is totaal onhaalbaar voor kmo-bedrijven". 

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy