Mimolettekaas op z’n Vlaams

2 min.

SuperMAG
Productnieuws

Roodzuivelkaas kent een lange geschiedenis. Met de Flandrien Rouge brengt Flandrien Kaas nu een eigenzinnige hulde aan een vergeten traditie uit Frans-Vlaanderen, de streek waar zijn roots liggen.

Het was Lodewijk XIV die in de zeventiende eeuw aan de oorsprong lag van de mimolettekaas. Nederlandse Edammerkaas was toen erg populair bij onze zuiderburen. De Zonnekoning wilde er een eigen versie van. En dus gingen de Fransen met wortelsap aan de slag, wat de kaas niet alleen een aparte smaak, maar ook een eigen oranjerode kleur gaf.  

Pittig detail: die kleur liet ook toe de Franse van de Nederlandse kaas te onderscheiden en op die laatste extra belastingen te heffen. De mimolette was geboren.

Roodzuivelkaas is een typisch product uit Frans-Vlaanderen, de streek waar de roots van Flandrien Kaas liggen. Want Flandriens waren in oorsprong geen wielrenners, maar grensarbeiders die elke dag de grens overstaken om er de kost te verdienen.

“Het was voor ons logisch dat we met mimolettekaas aan de slag gingen. Het sluit zo nauw aan bij ons DNA: Flandrien Rouge staat voor authenticiteit en traditie uit de grensstreek, kwaliteitskaas bereid volgens de aloude ambachtelijke technieken”, aldus Jan Desmet, CEO van Flandrien Kaas.

Flandriens waren in oorsprong geen wielrenners, maar grensarbeiders die elke dag de Franse grens overstaken om er de kost te verdienen.

Flandriens waren in oorsprong geen wielrenners, maar grensarbeiders die elke dag de Franse grens overstaken om er de kost te verdienen.

4 medailles op de World Cheese Awards 2023

Flandrien Rouge is anders dan de traditionele mimolette. Die wordt namelijk zoals een Edammerkaas bereid, terwijl Flandrien Kaas trouw blijft aan de Goudse kaasbereiding. “We bleven dicht bij het oorspronkelijke recept, maar deden er koppig ons eigen ding mee. Het resultaat is dat de Flandrien Rouge een bourgondische en volle smaak heeft met uitgesproken toetsen van umami, noten en honing. Bovendien is de Flandrien Rouge lactosevrij en beschikbaar in vier leeftijden: Jong, Gerijpt, Oud en Grand Cru.”

Dat de Flandrien Rouge een eigen karakteristieke en overheerlijke smaak heeft, ontging ook de internationale jury van de World Cheese Awards niet. Op de jongste editie van dit officieuze wereldkampioenschap kaasmaken in het Noorse Trondheim, haalde de Flandrien Rouge maar liefst vier medailles binnen! 

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
JOZO, met een snufje Mondriaan

Erfgoedcampagne met limited edition verpakking en zoutblik

JOZO, met een snufje Mondriaan

2 min.
Oddlygood® lanceert glutenvrije Dreamy Desserts

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy