Mijn werknemer is besmet met Covid-19. Wat nu ?

1 min.

Personeel
Coronacrisis

Welke procedure moet je volgen wanneer een werknemer is besmet met Covid-19? We leggen via een eenvoudig schema uit welke stappen je moet nemen!

In de procedure is alleszins de rol van de arbeidsarts cruciaal. Hij of zij bepaalt of er een ‘hoog’ dan wel ‘laag’ besmettingsrisico is geweest onder collega’s. 

De duur van de quarantaine voor ‘hoogrisicocontacten’ werd eerder al door de Nationale Veiligheidsraad teruggeschroefd van veertien dagen naar zeven dagen, geteld vanaf het laatste contact met het bevestigde geval. Buurtsuper.be en UNIZO waren alvast zeer tevreden met deze maatregel omdat op die manier de tijd waarin een onderneming één of meerdere werknemers moet missen, korter wordt. We drongen hier afgelopen weken sterk op aan, verwijzend naar onze buurlanden die een kortere quarantaine voorzien.

Ondertussen (update 19/10) heeft de Veiligheidsraad beslist dat personen zonder symptomen niet meer worden getest maar wél tien dagen (in plaats van zeven) in quarantaine moeten. 

Let op: 
* niemand kan/mag op eigen houtje beslissen thuis te blijven
* contacttracing gebeurt bij voorkeur door arbeidsarts (met alle gekende preventieregels die mee in rekening moeten worden genomen)
* alleen ziek = ziekte-attest; alle andere = quarantaine (dus ook besmet, maar geen symptomen)

Download de procedure hieronder, print en hang hem uit zodat de te nemen stappen voor iedereen duidelijk zijn!

Q&A: Contactracing

Contacttracing contacteert werknemers die mogelijk besmet zijn. Wie zijn dat? Wie zijn - met andere woorden - de personen met wie je in contact bent geweest?

Een persoon met een cumulatief contact van minstens 15 minuten, binnen een afstand van <1,5m (face to face), bijvoorbeeld in een gesprek en zonder correct gebruik van een mondmasker (neus en mond volledig bedekkend) door één van beide personen. Dit omvat, onder andere, huisgenoten, kinderen van dezelfde groep in een residentiele collectiviteit, vrienden met wie men een maaltijd deelde en eventueel naaste buren op het werk. 

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Vakbonden en werkgevers niet eens over loonnorm
PMO bouwt leermodules om

Actueel

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy