Maximaal inzetten op duurzaam

3 min.

Winkelopeningen
SuperMAG
Verhalen

Tien dagen tijd had Wouter Verhoeven nodig om de Alvo­supermarkt in Tessenderlo volledig te vernieuwen. Hij deed dat bovendien met veel aandacht voor duurzame technieken. Het resultaat? Een aangename winkel met een energiekost die maar liefst 60% lager is. 

“Onze Alvo in Tessenderlo bestaat al vijftien jaar. Het werd dus hoog tijd om er weer een moderne supermarkt van te maken”, vertelt Wouter. Alles werd compleet vernieuwd: koelmeubels, verlichting, rekken, … De winkel sloot slechts tien dagen haar deuren voor de klanten. “Op zondagmiddag om half één hebben we gesloten. Woensdag om acht uur ’s ochtends hebben we de eerste klanten weer binnengelaten.” 

“De klanten denken dat we de winkel uitgebreid hebben, maar dat kon natuurlijk niet”, vertrouwt Wouter ons toe. “Nieuw is wel dat nu bijna 60% van de verkoopoppervlakte wordt ingenomen door het vers assortiment. De kruidenierswaren hebben we veel optimaler ingetekend. Waardoor we toch een groot assortiment hebben behouden én dat zelfs nog wat konden uitbreiden.

Bijna 60% van de verkoopoppervlakte wordt ingenomen door het vers assortiment.

Wouter Verhoeven

Huzarenstukje

Voor de koeling deed Wouter een beroep op Carrier. De koelinstallatie werd vanaf nul heropgebouwd. Geert Weeghmans, project manager bij Carrier. “We hebben de positieve en negatieve centrale vervangen door één gecombineerde. En dat was een huzarenstukje.” 

De nieuwe centrale werd met een hijskraan naar binnen gebracht. “De eerste optie was om het dak eraf te halen. Maar dan is er toch beslist om een buitenmuur - die bestond uit een groot raam en glazen deur - te verwijderen om de centrale langs daar naar binnen te brengen. Het was dan ook nog eens vrij winderig die dag,” herinnert hij zich, “maar  alles is gelukkig perfect verlopen.” 

Nieuwste generatie

De nieuwe installatie loopt op CO2. Een eerste voordeel waar Wouter naar verwijst is het geluid. “De nieuwe centrale, die in een ruimte boven de refter van het personeel staat, maakt veel minder lawaai. Nu kan het personeel hier tenminste wat tot rust komen.”

De nieuwste generatie diepvriesmeubels van Carrier heeft geen deurverwarming meer, wel een heel efficiënte kaderweerstand. “Vroeger zaten er warmtegeleiders in de deur om te vermijden dat die zou aandampen wanneer hij geopend wordt”, legt Geert uit. “Wat niet ideaal is natuurlijk. Nu zit er driebubbel glas in het raam met een soort van gas in het midden dat vermijdt dat de deur nog aandampt.” 

De koelmeubels kregen ook allemaal dubbel glas én de deurkaders zijn volledig transparant. “Omdat die barrière weg is, heeft de klant veel minder de neiging om de deur toch maar eens open te doen om erin te kijken. Ook dat bespaart heel wat energie.”  

We verwachten dat we hier minstens 60% energiekosten zullen besparen.

En-en-verhaal

Dankzij al die inspanningen verwacht hij dat de kosten substantieel naar beneden zullen gaan. “Onze winkel in Neerpelt hebben we vijf jaar geleden vernieuwd. Daar zijn de energiekosten toen gehalveerd. De technieken die we hier in Tessenderlo gebruiken, zijn weer een stuk efficiënter. We verwachten dat we hier minstens 60% zullen kunnen besparen.” 

“Het moet wel altijd een en-en-verhaal blijven”, besluit Wouter. “Dat we serieus besparen is natuurlijk meegenomen. Die extra investering rendeert onmiddellijk. Maar we blijven wel een supermarkt van en voor onze klanten. En hier komen winkelen moet bovenal aangenaam en gezellig blijven.”    

Gerelateerde artikels

Slim belonen

Q&A

Slim belonen

3 min.
Tijdswinst dankzij Smart Till & Smart Safe
Delhaize-supermarkt Aalst volledig vernieuwd

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy