Loonoverleg afgeblazen. Wat nu?

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

Het nationaal loonakkoord wordt om de twee jaar voor de private sector afgesloten tussen werkgevers- en werknemersorganisaties. Dit is de zogenaamde Groep van 10 waar Unizo ook deel van uitmaakt. Daarin wordt bepaald hoeveel de lonen de komende twee jaar maximaal mogen stijgen, bovenop de indexering.

Zo'n nationaal akkoord is belangrijk omdat het de basis vormt waarop de loononderhandelingen in elke sector, waaronder de zelfstandige kleinhandel (PC201) en de grotere zelfstandige supermarkten (PC202.01), van start kunnen gaan.

De vakbonden vinden de zogenaamde 'loonmarge' te laag en betwisten overigens de wijze waarop die wordt berekend. Die wordt bepaald door de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en houdt in principe rekening met onze concurrentiepositie tegenover de buurlanden. De loonmarge bedraagt momenteel 0,4%. Dat wil zeggen dat de lonen dit en volgend jaar met maximaal 0,4% mogen stijgen, bovenop de index, die volgens de huidige verwachtingen 2,8% zal bedragen. Dit geeft dus een totale loonmarge van 3,2%.

Aangezien de sociale partners er onderling maar niet uitraakten, heeft de regering onlangs zelf een voorstel gedaan waarbij ze vasthoudt aan die verhoging met maximaal 0,4%. Maar ze benadrukte in haar voorstel ook dat er ruimte bleef voor eenmalige extra's of premies in de ondernemingen die het goed hebben gedaan.

De gesprekken daarover zijn nu spaak gelopen: de premievoorstellen van de werkgevers werden door de bonden te licht bevonden. Het zou gaan over eenmalige premies van maximaal 300 euro voor twee jaar, en dan alleen in bedrijven die hun omzet in 2020 zagen stijgen met 30% of meer. "Dat helpt dus maar een minderheid van de werknemers", volgens de vakbonden.

Unizo-topman Danny Van Assche ontkende gisteren dat de werkgevers "krenterig" zijn. "Het debat is zelfs niet gegaan over hoe die premie er moet uitzien en hoeveel die moet bedragen. Het is vanuit de kant van de vakbonden alleen gegaan over wie er moet beslissen over die premies. Wij hebben dan gevraagd: laat ons dan een definitie maken van wat een bedrijf is dat het goed gedaan heeft en laat ons een maximum zetten op die premie."

Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zei gisteren dat hij contact zou opnemen met de verschillende sociale partners, om te kijken of er toch nog iets mogelijk is. Lukt dat niet, dan komt het dossier op de regeringstafel, iets wat de regering zelf ook liever wil vermijden. 

 

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy