Loonakkoord van 0,4% met éénmalige premie?

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

De federale regering zoekt naar een manier om de loonnorm van 0,4% te kunnen invoeren. Premier Alexander De Croo (Open Vld) deed een compromisvoorstel in de lijn van het eerdere voorstel dat werd aanvaard door de sociale partners. De loonnorm blijft daarbij op 0,4%, maar in bedrijven die het goed gedaan hebben, kan er een eenmalige premie gegeven worden aan het personeel.

Over die premie raakten de sociale partners het echter niet eens en dus zal mogelijk de regering zelf beslissen over die 'eenmalige extraatje'. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden: via een consumptiecheque bijvoorbeeld of op een andere manier zoals een éénmalige premie.

In het verleden werd aan de sociale partners de mogelijkheid geboden om via sectorcao’s die éénmalige premie ook in maaltijd- of ecocheques te geven. Op die manier wordt de premie op een fiscaal zo gunstig mogelijk manier uitbetaald, zodat werkgevers hogere loonkosten vermijden en werknemers er maximale koopkracht aan overhouden.

Daarover zal vandaag en allicht ook morgen verder vergaderd worden. De regering zou zich op die manier beperken tot 0,4% loonmarge en 'een extraatje', dat nu verder vorm moet krijgen. Bij deze piste is het dan niet de bedoeling dat de regering zich gaat moeien met de minimumlonen of andere aspecten en dit luik overlaat aan de sociale partners.

 

Gerelateerde artikels

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Compromis over loonakkoord
Slim belonen

Q&A

Slim belonen

3 min.

Actueel

‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?
Bezoek Wereld Expo Dubai & Dubai en Abu Dhabi
Compromis over loonakkoord
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy