De supermarkt Spar aan het station in Hasselt heeft een waarschuwing opgehangen voor een man die er elke dag sushi kwam stelen. Dergelijke winkeldiefstallen komen steeds vaker voor. “We hebben zelfs de chocolade al moeten beveiligen”, zegt uitbater Rudi Kubben.
Lees hieronder een samenvatting van het artikel uit Het Belang van Limburg.
De twee Hasseltse Spar-vestigingen van Rudi Kubben worden wel vaker geviseerd door winkeldieven. “Elke dag wordt er hier wel iets meegenomen. In de vestiging op het Dusartplein kregen we in het verleden al te maken met een worstendief. Nu zitten we aan het station met een sushidief. De man kwam hier bijna dagelijks een pakje sushi stelen. Ofwel at hij het op in de winkel, ofwel verborg hij het pakje om het zo mee naar buiten te nemen. De sushi kost 15 à 20 euro. Als je dat bedrag elke dag verliest...”
Omdat het moeilijk is om de winkeldief te vatten, heeft Kubben voor een andere oplossing gekozen. Hij hing een papier op aan de rayon met sushi waarin hij de dief rechtstreeks aanspreekt. Hij waarschuwt dat door de camerabeelden het personeel en de politie weten wie hij is. “Indien je dit gelezen hebt, gelieve je sushi neer te leggen en je naar buiten te begeven. En gelieve nooit meer onze zaken te bezoeken”, staat er te lezen.
Financiële problemen
Volgens Kubben komen winkeldiefstallen de laatste jaren steeds vaker voor. “In Hasselt heb ik er het meeste last van, maar ook in mijn winkels in Borgloon en Diepenbeek wordt het erger en erger. Een belangrijke oorzaak is dat mensen het tegenwoordig financieel moeilijker hebben, maar dat ze wel nog steeds dezelfde producten willen. Al hebben de dieven verschillende profielen. Zo hebben we zelfs eens een fatsoenlijk geklede dame betrapt en zijn er natuurlijk ook jongeren die stoer willen doen.”
Wegens het stijgend aantal diefstallen neemt Kubben de nodige maatregelen. “We hebben camerabewaking hangen en beveiligen de producten die het vaakst gestolen worden. Naast sushi en dure worsten gaat het dan bijvoorbeeld ook over parfum, sterkedranken en wijnen. Tegenwoordig plakken we zelfs beveiligingsstickers op onze duurdere chocolade, zoals Mon Chéri.”
Geminimaliseerd
Ook Olivier de Mol, die zowel in Landen als in Nieuw Sint-Truiden een AD Delhaize uitbaat, krijgt vaak te maken met winkeldieven. “Er wordt vooral alcohol, parfum en vleeswaren gestolen, maar dat kunnen evenzeer wc-blokjes of vaatwastabletten zijn”, zegt hij. “Eigenlijk stelen ze alles. Soms wordt het eten in de winkel al opgegeten, maar het wordt ook meegenomen. Het is een probleem dat nog te vaak geminimaliseerd wordt. Want winkeldiefstallen komen zeer veel voor en kunnen een zware impact hebben op de zaken. Er zijn zelfs georganiseerde dievenbendes die supermarkten viseren. Wij nemen de nodige zichtbare en onzichtbare beveiligingsmaatregelen. Maar er mag ook harder opgetreden worden tegen winkeldieven.”
Volgens Buurtsuper.be is er de laatste jaren inderdaad een stijging van het aantal winkeldiefstallen. “Uit jaarlijks onderzoek blijkt dat de supermarkten tussen de 1 en 2 procent van hun omzet verliezen door diefstallen allerhande”, zegt Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van buurtsuper.be. “Dat terwijl de netto winstmarge vaak maar maximaal 2 procent is. Ze verliezen dus een groot deel van hun winst. We zien wel dat het probleem erger is in de steden dan op het platteland. In extreme gevallen hebben winkeluitbaters al beslist om te stoppen omdat er te veel werd gestolen.”
“Een mogelijke oplossing is een dading tussen supermarkt en dader. De winkel kan dan een schadevergoeding eisen zonder de politie erbij te moeten halen, maar de diefstal wordt wel geregistreerd bij het parket. We hebben dit systeem in het verleden op tafel gelegd, maar dat is toen uiteindelijk niet ingevoerd.”
Eten in de winkel?
Mag je ten slotte zomaar een zak chips opentrekken tijdens het winkelen, ook al betaal je ervoor? “In principe mag je geen verpakkingen openen in de supermarkt”, zegt Luc Ardies. “Naast het gevaar van winkeldiefstallen speelt ook de voedselveiligheid mee. Want wat als iemand zo'n open zak teruglegt? Het risico op bedorven eten en ongedierte is te groot.”
Al zijn ze bij Colruyt, waar vaak proevertjes liggen, minder strikt. “Wij hebben geen vaste regels voor onze filialen”, zegt woordvoerder Hanne Poppe. “Gezond verstand en respect moeten centraal staan. Als een moeder een brood koopt en al twee sneetjes aan haar kinderen geeft om te snoepen, gaan we natuurlijk niet ingrijpen.”
Bron: Het Belang van Limburg - Olivier Simons