Dankzij een mix van federale en regionale maatregelen – zoals soepelere regels bij tijdelijke werkloosheid, een staatswaarborg op ondernemingskredieten, uitstel van bedrijfsbelastingen en bedrijfspremies – is dat niet gebeurd.
Toch kampt nog altijd 25 % van de bedrijven met liquiditeitsproblemen. De totale nood aan (bijkomend) kapitaal wordt door Graydon op 83 miljard euro geraamd. Zonder overheidsingrijpen was dat zelfs 115 miljard geweest.
Het is geen verrassing dat de horeca de zwaarst getroffen sector is. Maar ook in de (vooral non food) handel kampt zo’n 35 % met financiële problemen. Uit de analyse blijkt overigens dat 16 % van de ondernemingen, 66.000 of bijna een op de zes, die vóór de coronacrisis perfect gezond waren, nu met aanzienlijke liquiditeitsproblemen wordt geconfronteerd.
"De crisis blijft niet beperkt tot bedrijven die er zonder corona ook al slecht aan toe waren. Bovendien hebben kleinere en jongere ondernemingen in verhouding het hardst onder de crisis te lijden. Wat niet betekent dat de weerslag van de coronacrisis bij grotere, oudere bedrijven minder groot is," legt Eric Van den Broele van Graydon uit, "Ze zijn er wel beter tegen bestand, omdat ze door de jaren heen grotere reserves konden aanleggen dan kleine en jonge ondernemingen."