Kortdurend ziekteverzuim bij -25-jarigen sterk gestegen

3 min.

Personeel

In september was er een kwart meer ziekte-uitval dan in juli en augustus. Zo komt het kortdurig ziekteverzuim weer op het niveau van voor corona. Bij één leeftijdsgroep ligt het aantal gemiste werkdagen door ziekte echter nog hoger, met name bij jongeren. 

Terwijl in september 2019 bij de groep -25-jarigen net geen drie van de honderd van de werkdagen door kortdurend ziekteverzuim werden ingevuld, bedroeg dat in september 2021 3,65 van de honderd dagen. Bij geen enkele leeftijdsgroep ligt het kortdurend ziekteverzuim hoger.

"Op zich is dat niet nieuw", zegt Lode Godderis in een interview met De Morgen. Hij is hoogleraar arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven en CEO van preventiedienst Idewe. "We weten al langer dat jongeren vaker uitvallen, maar minder langdurig dan ouderen. Die laatsten gaan minder snel kortdurig thuisblijven, maar hebben vaker te lijden onder chronische gezondheidsproblemen."

De hogere ziekte-uitval nu zou er volgens Godderis mee te maken hebben dat september ook het einde betekende van het verplichte telewerk. Door de toegenomen contacten worden infecties makkelijker overgedragen. "En anders dan vroeger blijven mensen met ziektesymptomen nu thuis, wat de stijging in ziekteverzuimcijfers kan verklaren. Bij beroepen waar veel jongeren actief zijn, zoals de zorg of het onderwijs, wordt dat al helemaal verwacht."

Ook de onzekerheid en isolatie van tijdens de coronacrisis kunnen meespelen, zegt Koen Van Hulst, hoofd van de psychosociale dienstverlening bij preventiedienst Mensura. Lang of middellang ziekteverzuim, bijvoorbeeld door burn-out of depressie, begint nu eenmaal met kort ziekteverzuim. En eerder bleek al dat ook het middellange ziekteverzuim (een jaar tot een maand) bij werknemers jonger dan 25 tussen januari 2019 en juli 2021 verdubbeld is.

"Door corona viel een stuk verbondenheid weg tussen werknemers en het bedrijf. Het werd moeilijker om mensen op te volgen of bij te sturen. Zeker voor jongeren, bijvoorbeeld starters bij een bedrijf, kan dat extra lastig zijn. Zo zijn er jongeren die bij een nieuw bedrijf begonnen te werken zonder dat ze er ooit fysiek konden aanwezig zijn. Als een deel van die jongeren zich door die veranderingen verloren of niet geïntegreerd voelt in het nieuwe verhaal, kan dat tot uitval leiden."

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Denk aan de jaarpremie in april

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy