Koopkrachtpremie voor winstbedrijven en werkbonus

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

De federale regering heeft maandag rond de middag een akkoord bereikt over een verzoeningsvoorstel voor de loonevolutie en de verdeling van de welvaartsenveloppe. 

Er komt geen loonmarge, maar werkgevers mogen een eenmalige ‘koopkrachtpremie’ geven van 500 euro (tot 750 euro voor bedrijven die uitzonderlijk veel winst maken). Daartoe moet wel onderhandeld worden tussen de sociale partners, eerst op sectorniveau, daarna eventueel nog op bedrijfsniveau.

Een ander voorstel is dat de werkloosheidsuitkeringen nog wel verhoogd worden, maar wat minder sterk. En wie een minimumloon verdient, zal netto meer overhouden dankzij een verhoogde werkbonus. Op die manier probeert de regering de werkloosheidsval te ontmijnen.

Het voorstel gaat nu naar de sociale partners. Als die geen akkoord bereiken (de werkgeversorganisaties reageerden al afwijzend), beslist de regering. De normale procedure voorziet dat het na een (eventueel) Interprofessioneel Akkoord aan de sectoren is om het kaderakkoord verder in te vullen.

Voor onze sector gebeurt dit in de schoot van het Paritair Comité voor de Zelfstandige Kleinhandel en het Subcomité voor de zelfstandige supermarkten, waar UNIZO en Buurtsuper.be de woordvoerders zijn van de werkgevers.

Gerelateerde artikels

Nieuw ledenvoordeel ‘Energie’
Werkgevers zien VDAB steeds liever komen
Vlaamse regering versoepelt energiesteun

Actueel

De grote Lenteschoonmaak
Februari zonder supermarkt
Een boon voor de boon
cover-van-supermag-dec-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy